ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Τα «Χρυσά λούπινα» είναι ένα φιλοσοφικό, κοινωνικοπολιτικό, αλλά και κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα, που εξιστορεί την υπεράνθρωπη πάλη του Δημοσθένη Δοξαρά, ενός αγαθού, ιδιόρρυθμου, αλλά προικισμένου νέου από ένα χωριό της Μάνης, που καταφέρνει να κάνει το όραμά του πραγματικότητα∙ να σώσει την Ελλάδα όχι μόνο από τη χρεοκοπία, αλλά και από την ίδια τη μοίρα της, βάζοντας μπροστά ένα απίθανο σχέδιο.

Γεννημένος μέσα στην ένδεια και τη φρίκη του πολέμου της Κατοχής, ζει το προσωπικό του δράμα∙ βρίσκοντας λύτρωση στα γράμματα, γίνεται ένας λαμπρός δάσκαλος και η φήμη του απλώνεται παντού. Ύστερα από περιπέτειες και σκληρές δοκιμασίες, τολμάει να εναντιωθεί στο κατεστημένο και στην εξουσία. Κατά την περίοδο της Δικτατορίας, φυγαδεύεται στη Μασσαλία. Από εκεί και για πολλά χρόνια, εξελίσσεται σε έναν παγκοσμίου κύρους και ακτινοβολίας sui generis φιλόσοφο, πρεσβευτή του καλού ονόματος της χώρας του.

Η διήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο – ο ίδιος ο ήρωας αναπολεί τη ζωή του. Κάπου ο μύθος συναντιέται με την Ιστορία και συγκεκριμένα με τους πιο σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας: της Γερμανικής Κατοχής, του Εμφυλίου του 1946, της Δικτατορίας του 1967 και της συστημικής κρίσης από το 2013 κι έπειτα, όπου κινείται και ο μυθιστορηματικός χρόνος.

Τα στοιχεία που αφορούν τη Μάνη, βασίστηκαν σε διηγήσεις της Γυθειώτισσας γιαγιάς μου, Χιόνας Αλικάκου και της μητέρας μου Κικής, με καταγωγή από τη Λάγια της μέσα Μάνης. Τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της μεταπολεμικής Αθήνας, της Χίου, της Μασσαλίας και της Πράγας, βασίστηκαν σε εκτενείς έρευνες και συνεντεύξεις μου με σημαντικά πρόσωπα, σε ταξίδια μου στα μέρη αυτά. Η συγγραφή του βιβλίου διάρκεσε έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ήμουν συνεχώς υπό την επήρεια συναισθημάτων και εντυπώσεων των καιρών.

Χρύσα Σόρογκα


Το μυθιστόρημα της Χρύσας Σόρογκα Χρυσά λούπινα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (σελ.: 272, τιμή: 12,72 €).

Στο εξώφυλλο: Νικηφόρος Λύτρας, Παιδί που καπνίζει, 1894

Ένα μικρό απόσπασμα από τα «Χρυσά λούπινα»:

«…Ήθελα να γίνω όλα, τώρα και γρήγορα, να μορφωθώ, να διακριθώ, να φτάσω ψηλά, να βοηθήσω τη χώρα μου. Είχα το χάρισμα να κερδίζω τον άλλο, όποια θέση και να κατείχε στην κοινωνική αρένα, από τον φοιτητή, τον σύντροφο, τον φίλο, μέχρι τον επώνυμο, τον πολιτικό, τον καλλιτέχνη, τον συγγραφέα, τον διευθυντή, τον υψηλά ιστάμενο. Σε λίγο καιρό είχα γνωρίσει όλο το καλλιτεχνικό σινάφι της Αθήνας, συγγραφείς, μουσικούς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους. Όταν δεν είχα δουλειά, τρύπωνα στο στούντιο και παρακολουθούσα τις ηχογραφήσεις, πότε μια θεατρική παράσταση, άλλοτε ένα μουσικό πρόγραμμα ή μια πολιτική συνέντευξη. Έπιανα κουβέντα με τους καλεσμένους, πλήρως ενημερωμένος για τα καλλιτεχνικά δρώμενα, τις νέες εκδόσεις, τις κριτικές στις εφημερίδες και στα φιλολογικά περιοδικά, τις θεατρικές πρεμιέρες, τις εκθέσεις στις γκαλερί, τις ομιλίες και τις φιλολογικές συναθροίσεις».

Η Λίνα Σόρογκα, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Εργάστηκε στο Μανχάταν σε εμπορικά και γυναικεία περιοδικά (Middle East Business, Prestige κ.ά.) και στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος – υπεύθυνη για την επιμέλεια και παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων στα αγγλικά στην ΕΡΤ2 («News in Brief») και επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Μάρκετινγκ και Έρευνας Αγοράς για την ΕΡΤ (τηλεόραση – ραδιόφωνο), με ειδίκευση στον τομέα μελετών και ανάλυσης τηλεοπτικής συμπεριφοράς του κοινού. Ως μέλος της επιτροπής ερευνητών των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη (GEAR – Group of European Audience Researchers), συμμετείχε ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2007 εργάζεται στον Δήμο Κηφισιάς ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΜΜΕ (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας), με αντικείμενο την παρουσίαση βιβλίων λογοτεχνίας. Έχει συγγράψει τα βιβλία Μαυσωλείο παιχνιδιών (διηγήματα – εκδόσεις Πλέθρον, 2012) και Αφουγκράσου το κοινό, η τέχνη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας – Οδηγός στρατηγικής για τη δημόσια τηλεόραση (εκδόσεις Παπαζήση, 2010), το οποίο διδάχθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει μεταφράσει βιβλία, ενώ άρθρα και διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Το Βήμα, Έθνος) και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά όπως τα (Δε)κατα, Diastixo, Fractalart κ.ά.

Μοιράσου το άρθρο: