ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015.

Το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου είναι μια συλλογή οκτώ πεζών διηγημάτων και ενός έμμετρου. Είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισε, έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα και κέρδισε το αναγνωστικό κοινό.

Οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν. Το γκιακ είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

Καλεσμένος στην εκπομπή Το σκίτσο ενός ονείρου του Γιώργου Δαμιανάκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα, ο Δημοσθένης Παπαμάρκος μιλάει για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ.

giak-front
Η συλλογή διηγημάτων ΓΚΙΑΚ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αντίποδες (σελ.: 128, τιμή: 9,20 €).

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Μάρω Κατσίκα
Εικόνα εξωφύλλου: Francisco Goya, Disparate de toritos (1815-1819).

Συνέντευξη του συγγραφέα στο Πρώτο Πρόγραμμα μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσίνα Λοκρίδας. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Η Αδελφότητα του Πυριτίου (Αρμός, 1998) και Ο Τέταρτος Ιππότης (Κέδρος, 2001) και τη συλλογή διηγημάτων ΜεταΠοίηση (Κέδρος, 2012) που ήταν υποψήφια για το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στην κατηγορία Διήγημα-Νουβέλα.
Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μοιράσου το άρθρο: