Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Μάρκου, «Εγώ… το πρόβλημα», συμμετέχει στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που άνοιξε την αυλαία του και φέτος με πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, στηρίζοντας ενεργά τους Ελληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο δημιουργικής έκφρασης. Ειδικότερα, το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Πέμπτη 17 Μαρτίου, ώρα 13.00, στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη», στην Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.

 

Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 18ο ΦΝΘ, με 73 ελληνικές ταινίες, οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.

 

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τουλάχιστον 500 παιδιά των φαναριών, στην πλειονότητα τους Ρομά αλβανικής καταγωγής, ύστερα από εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας βρέθηκαν στο Ίδρυμα Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα. Πολύ σύντομα, όμως, τα ίχνη τους χάθηκαν. Ο Νίκος και ο Τόνι, οι δύο από τους τρείς «ήρωες» του ντοκιμαντέρ, ήταν μεταξύ αυτών των παιδιών.

 

paralia oi 3 a

 

Ο Άλεξ, ο τρίτος πρωταγωνιστής, είχε έρθει με τα πόδια από την Αλβανία σε ηλικία μόλις εννέα ετών και για χρόνια φιλοξενούνταν σε διάφορα ιδρύματα. Η ταινία συναντά σήμερα τα τρία αυτά παιδιά που ανοίγουν τις ψυχές τους και διηγούνται τις δυσκολίες που έζησαν αλλά και τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Συντελεστές

Αλέξανδρος Μάρκου: Σενάριο, παραγωγή και δημοσιογραφική επιμέλεια

Ευθύμης Σημαδόπουλος: Διευθυντής φωτογραφίας και κάμερα

Περικλής Κλιγκόπουλος: Μοντάζ

Lyrical Punishment: Μουσική

Γιώργος Οικονόμου: Αφίσα

 

  • Το ντοκιμαντέρ αποτέλεσε τη διπλωματική εργασία του Αλέξανδρου Μάρκου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (QJNT), το οποίο προσφέρεται σε συνεργασία με το αυστριακό δημόσιο πανεπιστήμιο Danube Universitat Krems (DUK) και το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση.

 

  •  Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/I-The-problem-1960455294178945/

 

Μοιράσου το άρθρο: