Ειδική εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Αγίου Νικολάου για να τιμήσει τη Γεωργία Μοσχόβη, αρχαιολόγο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, καθώς και τον Maurice Born, σκηνοθέτη, συγγραφέα και ανθρωπολόγο, οι οποίοι έχουν ανακηρυχθεί επισήμως επίτιμοι δημότες του Αγίου Νικολάου. Στην εκδήλωση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κρήτη το ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα».

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναλάβει ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, σε εκδήλωση που οργανώθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Σ’ αυτή την παραγωγή, η Σπιναλόγκα αναδύεται από τον χάρτη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό σημείο. Ένα ηχοτοπίο, που ησυχάζει με τον αέρα, που δέρνει το κάστρο και ορίζει τον χρόνο, σε μια συμφιλιωτική χειρονομία με το παρελθόν και το μέλλον.

Σημείο εκκίνησης του ντοκιμαντέρ είναι η δημιουργία του μουσικού έργου του Νίκου Ξυδάκη, που θα παρακολουθήσουμε να εξελίσσεται με λεπτή, διακριτική ματιά. Οι πρώτες λέξεις, οι πρώτες νότες, οι συναντήσεις. Η αναμονή… Πρόκειται για μια ταινία που επιζητεί να είναι κάτι περισσότερο από μια καταγραφή. Προσεγγίζει τη Σπιναλόγκα ως έναν ιδιαίτερο τόπο με φορτισμένη ιστορική διαδρομή. Ένα μνημείο που επανεγγράφεται με αισθαντικότητα ως χώρος Τέχνης και Πολιτισμού.

Στην παρουσίαση αναμένεται να μιλήσουν ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Πάνος Καρκανεβάτος και ο συνθέτης του μουσικού έργου Νίκος Ξυδάκης.

Στις 18 Ιουλίου 2018, στο νησί της Σπιναλόγκας, ο Δήμος Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης της Σπιναλόγκα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διοργάνωσε μία μεγάλη συναυλία την οποία έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, παρουσιάζοντας σε παγκόσμια πρώτη το πρωτότυπο μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα». Η συναυλία μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2 τον Οκτώβριο του 2018.

Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα»


info 

  • Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στις 19:00
  • Κινηματοθέατρο RΕΞ, Άγιος Νικόλαος Κρήτης

Μοιράσου το άρθρο: