Πάμε Σινεμά; 9ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών

Με την τελετή απονομής Βραβείων και την προβολή των βραβευμένων ταινιών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι , στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ (Συγγρού 106, Στάση Μετρό Συγγρού- Fix)., ολοκληρώνεται το 9ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;».

Tο Πάμε Σινεμά; είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης.

Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Tο Πάμε Σινεμά; ολοκληρώνει κάθε χρόνο τη δραστηριότητά του με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Mαθητικών Tαινιών στο οποίο προβάλλονται όλες οι ταινίες που έχουν γυρίσει οι μαθητές των σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος.

H μεγάλη στιγμή αυτής της γιορτής είναι η Tελετή Aπονομής των Bραβείων, η οποία πραγματοποιείται, την ίδια μέρα και ώρα, σε όλες τις πόλεις που έγινε το Φεστιβάλ, αμέσως μετά την προβολή των ταινιών. H καινοτομία αυτής της τελετής είναι ότι, ενώ είναι μία, γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές αίθουσες.

Oι αίθουσες αυτές είναι συνδεδεμένες δορυφορικά μεταξύ τους και οι θεατές κάθε αίθουσας παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ό,τι συμβαίνει στις αίθουσες των άλλων πόλεων. Σε κάθε πόλη την τελετή παρουσιάζει ένας γνωστός ηθοποιός και συμμετέχει ένας τραγουδιστής.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν 23 ταινίες από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει 5 βραβεία και αποτελείται από τους (αλφαβητικά): Αβδελιώδης Δήμος-Σκηνοθέτης, Θέος Αργύρης-Διευθυντής Φωτογραφίας, Μαρούδας Γιάννης-Σεναριογράφος, Μήτσης Χρήστος-Κριτικός Κινηματογράφου, Παπαδημητρίου Άγγελος-Εικαστικός – Ηθοποιός, Σοφιανόπουλος Δημήτρης-Σκηνοθέτης, Σπαθάρα Εύα-Εκπαιδευτικός.

Την Τελετή απονομής των βραβείων παρουσιάζει ο Γιώργος Αργύρης “Jeremy”, σκηνοθέτης-κωμικός.Έκτακτη συμμετοχή, ο κωμικός Παναγιώτης Δελαβίνιας.

Τα βραβεία του «Πάμε Σινεμά;» είναι:

1. Α’ βραβείο, 2. Β’ βραβείο, 3. Γ’ βραβείο, 4. Πανελλήνιο βραβείο Καλύτερης ταινίας Δημοτικών Σχολείων, 5. Πανελλήνιο βραβείο Καλύτερης ταινίας Γυμνασίων-Λυκείων, 6. Βραβείο κοινού.

Όπως δηλώνει ο Διευθυντής του προγράμματος Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας: «Tο «Πάμε Σινεμά;» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας των μαθητών με τον κινηματογράφο. Δημιουργήθηκε το 2000, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας για την εισαγωγή στην εκπαίδευση μαθημάτων σχετικά με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Tο «Πάμε Σινεμά;» έχει ως σκοπό του την ιδιαίτερη επαφή των μαθητών με την τέχνη του κινηματογράφου αλλά και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοακουστικής αφήγησης. Γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία εποχή που η εικόνα αναδεικνύεται σε μια «νέα γλώσσα», σε κυρίαρχο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, μεταφοράς γνώσης και επικοινωνίας, διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων και επηρεάζοντας καθοριστικά την αντίληψή τους για τον κόσμο που τους περιβάλλει».

Tο «Πάμε Σινεμά;» έχουν παρακολουθήσει συνολικά μέχρι σήμερα:

• 310.000 μαθητές α΄ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα
• 3.300 σχολεία
• 750 ταινίες μικρού μήκους δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους μαθητές.
• Οχτώ (8) Φεστιβάλ Μαθητικών ταινιών έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα.

Στο φεστιβάλ είναι χορηγός η ΕΡΤ και το Δεύτερο Πρόγραμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος