Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο, πειραματίζονται, κατασκευάζουν τα δικά τους έργα και ανακαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης, μέσα από τα διαδραστικά και δημιουργικά εργαστήρια που διοργανώνει, τον Απρίλιο, το Ιδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη.

 

Ανακαλύπτοντας-τις-τέχνες-new-864x400_c

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες (για παιδιά 2 – 4 ετών)

Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής  και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Ημερομηνίες: 2, 9, 16, 23 Απριλίου

Σάββατο 10.30 – 11.30 & 12.00 – 13.00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

 Η γενιά του 30 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Η Γενιά του ’30 (για παιδιά 6 – 12 ετών)

Ανακαλύψτε και ζωγραφίστε θέματα της σπουδαίας εποχής του ελληνικού μοντερνισμού, που έμεινε στην ιστορία ως «η Γενιά του ‘30». Μέσα από έργα των σπουδαίων ζωγράφων Μόραλη, Παπαλουκά, Τσαρούχη, Θεόφιλου και άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν πώς η ελληνική ζωγραφική παράδοση συνέπλευσε κι ανανεώθηκε από τα ευρωπαϊκά ρεύματα του μοντερνισμού. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

 

 

Ημερομηνίες: 6 Απριλίου Θεόφιλος Χατζημιχαήλ

Τετάρτη 18.00 – 19.30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 

Εισαγωγή στα κόμικς (για παιδιά 6 – 12 ετών)

Τα παιδιά κατασκευάζουν τους δικούς τους ήρωες κόμικς ή κινούμενου σχεδίου μέσα από μια μεγάλη γκάμα βασισμένη στα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά κόμικς. Παράλληλα πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές σχεδίου, μελανιού και ζωγραφικής για να απεικονίσουν την ιστορία τους σε χαρτί, όπως κάνουν οι επαγγελματίες σκιτσογράφοι! Με τον εικαστικό Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνίες: 13, 20, 27  Απριλίου, 11, 18, 25 Μαΐου

Τετάρτη 18.00 – 19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά (για παιδιά 6 – 13 ετών)

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.

Ημερομηνίες: 2, 9, 16, 23 Απριλίου

Σάββατο 13.30 – 15.00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

3, 10, 17, 24 Απριλίου

Κυριακή 12.00 – 13.30

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

 Τέχνη και επιστημη

Τέχνη και Επιστήμη (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως νερό κ.ά. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη (MFA Fine Art Media) και τη νηπιαγωγό δρα Χαρίκλεια Θεοδωράκη (PhD Διδακτική των Φυσικών Επιστημών για παιδιά).

Ημερομηνίες: 3 Απριλίου Εναλλαγή Μέρας και Νύχτας μέσα σε μια παπουτσοθήκη

Κυριακή 10.00 – 11.30 Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

 

 

 

Κατασκευάζω και μαθαίνω για τις γιορτές και τις εποχές (για παιδιά 8 – 12 ετών)

Μια πρωτότυπη προσέγγιση των εποχών, των εορτών και των παραδόσεών μας με την εικαστικό Έφη Μπαρτσιώτα, μέσα από τη δημιουργία κατασκευών με ασυνήθιστα και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Ημερομηνίες: 24 Απριλίου Ήρθε πάλι η Πασχαλιά

Κυριακή 10.00 – 11.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Παιδικές παραστάσεις και αφηγήσεις

Ο μικρός κάστορας και η ηχώ (για παιδιά 4 – 8 ετών)

Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ της φωνής του θα λειτουργήσει σαν την φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με τη σειρά της, στη συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους. Μια ιστορία για τη μοναξιά και τη φιλία, δύο θέματα που αφορούν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το τρυφερό παραμύθι της Amy MacDonald που έγινε αγαπητό και δημοφιλές στη χώρα μας, μέσα από τη μετάφραση της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη, ζωντανεύει από την καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης

Ημερομηνίες: 3, 24 Απριλίου

Κυριακή 12.00 – 13.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

 

Η πράσινη σκουφίτσα

Μια ιστορία που συναντά τη γνωστή μας Κοκκινοσκουφίτσα, μεγάλη πια, να ζει στο παλιό σπίτι της γιαγιάς της ανάμεσα στα δέντρα, με το σκύλο της τον Βερίκοκο και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το δάσος όταν άρχισαν να κόβουν τα δέντρα και να χτίζουν, όταν ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά. Ποιους έπρεπε να πολεμήσει; Ποιοι την βοήθησαν; Τι ρόλο έπαιξε ο δασοφύλακας, ο Τραπεζίτης, τα παιδιά του κοντινού σχολείου; Κατάφερε η πρώην Κοκκινοσκουφίτσα, η Ρόζα, να σώσει το δάσος;

Παραμύθι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Μουσική: Γιώργος Κουρουπός. Αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης, Δάφνη Πανουργιά. Πιάνο: Πέτρος Μπούρας

Ημερομηνίες: 17 Απριλίου

Κυριακή 12:00 – 13:00

Κόστος συμμετοχής: 10€

 

Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων

Κατασκευάζω-και-μαθαίνω-για-τις-γιορτές-και-τις-εποχές-300x180Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών χρόνων. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά άνω των 5 ετών και τους γονείς τους.

Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνίες: 16 Απριλίου, Γιώργος  Γουναρόπουλος Η ποιητική του συμβολισμού

Σάββατο 19.00 – 20.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€

 

Αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια

Τα αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε αληθινά αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα. Απώτερος σκοπός τους είναι μέσα από την αφήγηση, μουσική και τραγούδια με αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα, καθώς και παιχνίδι πάνω στις αρχές μιας ανασκαφής, ενήλικες και παιδιά να προσλάβουν με ένα απλό, ευχάριστο και μοναδικό στο είδος του τρόπο, γνώση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με την αρχαιολόγο δρα Εύη Παπαδοπούλου και τον μουσικοσυνθέτη δρα Νίκο Ξανθούλη.

Ημερομηνίες: Το ταξίδι της Κυμοθόης, 10 Απριλίου

Κυριακή 11.00 – 12.00

Κόστος εισιτηρίου: 10€


 

Ιδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
106 71, Αθήνα

Τηλ.: 210-3611206
E: info@thf.gr
W: www.thf.gr

Μοιράσου το άρθρο: