Ο αρχαιολογικός χώρος Lattara-Μουσείο Henri Prades στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση με τίτλο «Η Μασσαλιώτικη περιπέτεια. Έλληνες, Ιβηρίτες και Γαλάτες στη βορειοδυτική Μεσόγειο» που θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουλίου 2020.

Πριν από την ίδρυση της Μασσαλίας από τους Φωκαείς Έλληνες, που προέρχονταν από την Ιωνία, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Νότιας Γαλατίας και της Ιβηρικής χερσονήσου διατηρούσαν ήδη επαφές με τις μεσογειακές κοινωνίες. Οι επαφές και οι συνεργασίες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, επιτάχυναν την ανάπτυξη του εμπορίου και ευνόησαν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, με αποτέλεσμα τη διαρθρωτική μεταμόρφωση αυτών των κοινωνιών. Η έκθεση εστιάζει στις  σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων, Ιβήρων και Γαλατών, στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Νίκαια και το Εμπόριο (Αμπούριας), από τον 8ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η μεσογειακή ναυσιπλοΐα, οι οικονομικές σχέσεις, οι πολιτιστικές επαφές, η ίδρυση των αποικιών, η δυναμική των εμπορικών θέσεων και οι ένοπλες συγκρούσεις παρουσιάζονται μέσα από 400 έργα που προέρχονται από μεσογειακά μουσεία.

Πρόκειται για μια έκθεση εθνικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και διοργανώνεται από τον Αρχαιολογικό Χώρο Lattara-Μουσείο Henri Prades και το εργαστήριο ARCHIMEDE, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας της Μασσαλίας και το Καταλανικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το Μουσείο Henri Prades διοργανώνει στις 25 και 26 Απριλίου 2020, ένα διήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίδειξη μάχης οπλιτών, παρουσίαση αντιγράφου ελληνικού ναυαγίου, κατασκευή κεραμικών και αρχαίες ελληνικές συνταγές.

 

Μοιράσου το άρθρο: