Ένα καλλιτεχνικό έργο που εμπεριέχει αιώνες πολιτισμού, αναμένεται να ταξιδέψει στο Φεγγάρι. Πρόκειται για το MoonArk που σχεδίασε και κατασκεύασε ομάδα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον.

«Η ιδέα του MoonArk είναι να στείλουμε ένα πολιτιστικό έργο στο φεγγάρι», λέει ο Μαρκ Μπάσκινγκερ, καθηγητής βιομηχανικού σχεδίου, που ηγείται του πρότζεκτ. Μια ομάδα 300 ατόμων, σχεδίασε το MoonΑrk, ένα μικρό κύλινδρο που συνδυάζει τέχνη και επιστήμη. Αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητους θαλάμους και ζυγίζει περίπου 227 γραμμάτια, κι εμπεριέχει εκατοντάδες εικόνες, ποιήματα, μουσική, νανο-αντικείμενα, μηχανισμούς και άλλα δείγματα από τη Γη.

«Το MoonΑrk ενσωματώνει διαφορετικές ιστορίες, τόσο οπτικές όσο και γραπτές, με σκοπό την επικοινωνία με τους ανθρώπους του αύριο με την πάροδο του χρόνου. Αιώνες πολιτισμού συνοψίζονται μέσα από φωτογραφίες, σχέδια, ποιήματα, μουσική, πολύ μικρά αντικείμενα», λέει ο Μπάσκινγκερ.

«Τα επόμενα χρόνια, η Σελήνη θα αποτελέσει πύλη για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος. Τοποθετώντας ένα καλλιτεχνικό αντικείμενο εκεί, δηλώνουμε ότι ο σημερινός πολιτισμός έχει νόημα και σημασία και ότι θέλουμε να τον διατηρήσουμε», συνεχίζει ο καθηγητής.

Η άλλη πρόκληση ήταν η αντίσταση. «Σχεδιάσαμε το MoonΑrk έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό του αντικειμένου αλλά και την επιλογή των υλικών που πρέπει να αντέξουν τις αλλαγές της θερμοκρασίας και τις προκλήσεις του σεληνιακού περιβάλλοντος καθώς και την έξοδο της ατμόσφαιράς μας και την προσγείωση στη Σελήνη». Η επιστημονική ομάδα εκτιμά ότι το έργο θα ανακαλυφθεί σε 100 έως 200 χρόνια.

Το έργο θα εκτίθεται στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού φεστιβάλ Hors Pistes, με θέμα «Η Σελήνη: Φανταστική ζώνη προς υπεράσπιση».

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

 

 

Μοιράσου το άρθρο: