Η εικόνα του νεκρού 18χρονου αφροαμερικανού- που έμεινε για ώρες στη μέση του δρόμου, με το πρόσωπο στραμμένο στην άσφαλτο, αφού είχε πυροβοληθεί αρκετές φορές από το λευκό αστυνομικό, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι- σόκαρε πολλούς. Το τραγικό περσινό συμβάν της δολοφονίας του Michael Brown έρχεται τώρα να ξαναθυμίσει ένα έκθεμα στη γκαλερί Guichard του Σικάγου, όπου παρουσιάζεται από την καλλιτέχνιδα Ti-Rock Moore.

Το ομοίωμα του νεκρού, ντυμένο με μια λευκή μπλούζα και χακί παντελόνι, βρίσκεται κάτω από μια τηλεόραση στην οποία προβάλλεται-ακούγεται το τραγούδι της Eartha Kitt «Angelitos Negros,» («Μικροί Μαύροι Άγγελοι») από τον τίτλο του οποίο πήρε το όνομα της και η συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα 50 που παρουσιάζει η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα στην γκαλερί του Σικάγου, με τον τίτλο της ενότητας να παραπέμπει στις αλήθειες που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει («Confronting Truths: Wake Up!»). Και παρ’ ότι η Ti-Rock Moore δηλώνει πως με το συγκεκριμένο έκθεμα ήθελε να αφυπνίσει συνειδήσεις και να τιμήσει τη μνήμη του νεκρού αγοριού, πολλές ήταν οι αντιδράσεις τόσο από τον πατέρα του νεκρού αγοριού, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο «αηδιαστικό», όσο και από ανθρώπους οι οποίοι θεώρησαν προσβλητικό το συγκεκριμένο περιεχόμενο της έκθεσης.

Ο 48χρονος Andre Guichard, επιμελητής και συνιδιοκτήτης της γκαλερί, είπε πως έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του, καθώς και ρατσιστικά σχόλια με αφορμή το ομοίωμα του Brown. Το εν λόγω έκθεμα είναι προγραμματισμένο παρουσιάζεται στην γκαλερί ως τις 10 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του νεαρού.

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το άρθρο: