Εργαστήρι με θέμα την Οδύσσεια, θα πραγματοποιήσει ο διακεκριμένος Πολωνός θεατρικός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι (Krzysztof Warlikowski), τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας του παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2020. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και δραματουργούς και στόχος του είναι η συζήτηση και η ανταλλαγή ιδεών για το τι σημαίνει το έργο του Ομήρου σήμερα, και ποιες είναι οι αναφορές του.

Η νέα παράσταση του Βαρλικόφσκι θα βασιστεί σε διαφορετικά κείμενα με σημείο εκκίνησης την Οδύσσεια του Ομήρου. «Το γεγονός πως μια σκηνική διασκευή του έργου του Ομήρου είναι πρακτικά αδύνατη και πιθανόν “μάταιη”, γεννά σειρά ερωτημάτων: Ποιος ήταν ο πόλεμος από τον οποίο επέστρεφε ο Οδυσσέας; Ποιοι ήταν οι χαρακτήρες που συνάντησε στην πορεία; Ποιο είναι το μυστικό της αθανασίας; Τι θέλουν οι θεοί από εμάς; Ποια η σχέση τους μαζί μας; Ποια κείμενα εκφράζουν τις σκέψεις του Ομήρου καλύτερα και από τον ίδιο; Ακόμα και αν το τελευταίο ερώτημα είναι προβοκατόρικο, παρέχει απόλυτη ελευθερία ως προς την δημιουργική διαδικασία. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να σκεφτούμε την Οδύσσεια σήμερα», εξηγεί ο Βαρλικόφσκι.

Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 άτομα), οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή με αποστολή βιογραφικού, μέχρι τις 3 Ιουλίου, στο seminars@greekfestival.gr

Παράλληλα, ο Βαρλικόφσκι και ο συνεργάτης του και δραματουργός Piotr Gruszczynski θα επισκεφτούν την Επίδαυρο στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου 2019, και θα συνομιλήσουν με τους σπουδαστές του προγράμματος για τη δουλειά τους πάνω στο αρχαίο δράμα, σε μια εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό που θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά το Σάββατο 6 Ιουλίου στις 17:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Λυγουριού.

Ποιος είναι ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι 

Ένας από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας στην Ευρώπη, γεννήθηκε στην Πολωνία το 1962. Έχει σκηνοθετήσει σαιξπηρικά δράματα και κωμωδίες, αλλά και ανατρεπτικές διασκευές αρχαιοελληνικών τραγωδιών, καθώς και πολλά σύγχρονα έργα.

Από το 2008 είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Nowy Teatr (Νέο Θέατρο) στη Βαρσοβία όπου έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα έξι παραστάσεις, ανάμεσά τους η σκηνική σύνθεση « (Α)πολλωνία» (2009), οι «Αφρικανικές Ιστορίες από τον Σαίξπηρ» (2011) και το «Φεύγουμε» (2018) που παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Αθηνών. Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ένα Λεωφορείο» (2011) και «Φαίδρες» (2016) με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στο Θέατρο Οντεόν στο Παρίσι.

Οι παραστάσεις του Βαρλικόφσκι έχουν παρουσιαστεί στα πιο σημαντικά διεθνή θεατρικά φεστιβάλ: Αβινιόν, Εδιμβούργο, Next Wave Festival BAM (Νέα Υόρκη), Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Σαντιάγο α Μιλ στην Χιλή, Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Σεούλ στην Νότια Κορέα, κ.ά.

Η όπερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό δημιουργικό πεδίο για τον Βαρλικόφσκι και έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές όπερες. Ο Κρίστοφ Βαρλικόφσκι έχει κερδίσει πλήθος βραβείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ένωσης Γάλλων Κριτικών Θεάτρου, το βραβείο Μέγιερχολντ στη Μόσχα, και το βραβείο X Europe «Νέες θεατρικές πραγματικότητες» στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάιο του 2008 έλαβε από την εφημερίδα της Νέας Υόρκης, Village Voice, το βραβείο Obie για τη σκηνοθεσία της παράστασης «Κρουμ» του Hanoch Levin. Βραβεύτηκε με το «Golden Mask» για την καλύτερη ξένη παραγωγή που παρουσιάστηκε στη Ρωσία το 2011 με την παράσταση  «(Α)πολλωνία» του θεάτρου Nowy.

 

Μοιράσου το άρθρο: