ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Το «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» εξελίσσεται από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1994, ενώ με μικρές αναδρομές φτάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Διαδραματίζεται κυρίως στην Άρτα και στην Αθήνα και πραγματεύεται το μεγαλείο του έρωτα, ο οποίος μεταβολίζεται στο κείμενο σε λογοτεχνικό καρπό. Συγχρόνως μέσα από τα πρόσωπα και την πολυπλοκότητα των σχέσεων απεικονίζεται η σύγχρονη Ελλάδα, πολλές φορές με παιγνιώδες και έντονα σαρκαστικό ύφος, ενώ στις τελευταίες σελίδες αποδεικνύεται ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στο βιβλίο κτίζουν σαν κομμάτια του πάζλ μια αλληγορία για τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στον τόπο μας.

Συνάμα το μυθιστόρημα ασχολείται με θέματα όπως: οι παράλληλες πορείες των ανθρώπων, οι τόσο ξεχωριστές για τον καθένα την ίδια στιγμή, η αξία της ατομικής καλλιέργειας της ψυχής και του πνεύματος, πόσο το συναίσθημα επηρεάζει τη λογική, πόσο τα κρίματα των προηγούμενων γενιών βασανίζουν τις επόμενες, όπως σήμερα πληρώνουν τα παιδιά μας τον κόσμο που κτίσαμε, και πολλά άλλα.

Όσο για τον έρωτα και την αγάπη, μέσα σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός και η ιδιοτέλεια, έρχονται να μεταλλάξουν το «δικό μου» και να το κάνουν «δικό σου», εξού και ο τίτλος: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου». Ο οποίος προέρχεται από το γνωστό τραγούδι σε δικούς μου στίχους.
Πρόθεση και επιθυμία μου να λειτουργήσει σαν αισιόδοξη πνευματική πτήση, κόντρα στη μιζέρια και τη συναισθηματική πτώση των καιρών μας.

Γιάννης Καλπούζος

OTI_AGAPO_EINAI_DIKO_SOYΤο βιβλίο Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου (2014) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (σελ.: 432, τιμή:17,70 €) καθώς και σε μορφή ebook (ePUB)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, 70 στίχους τραγουδιών, διηγήματα και μυθιστορήματα. Με την ποιητική συλλογή Έρωτας νυν και αεί ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το μυθιστόρημά του Ιμαρέτ.

Μοιράσου το άρθρο: