Μετά τον «Ελ Γκρέκο» και το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» ο Γιάννης Σμαραγδής καταπιάνεται με τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, τα ταξίδια, την πορεία της ψυχής του, τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας, η οποία θα είναι διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Κίνας.

Τον βρήκαμε κάπου στη Νότια Γαλλία μέσα σε τρένο, και η φωνή του ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη παρά την κούραση της ημέρας και τα χιλιόμετρα που είχε διανύσει για να κάνει ρεπεράζ και να βρει τους χώρους της νέας του ταινίας «Καζαντζάκης». Ένα ακόμα φιλόδοξο σχέδιο του Γιάννη Σμαραγδή, που θα πλησιάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, αντάξιο του Κρητικού συγγραφέα, που επιχειρεί να αναδείξει και πάλι την «κρητική του» ματιά.

-Σας βρίσκουμε στη Νότια Γαλλία αυτές τις ημέρες. Είναι για τα γυρίσματα της νέας σας ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης»;

Ναι, έχω έρθει στη Γαλλία με τους συνεργάτες μου και μαζί με τον Γάλλο συμπαραγωγό Vincent Michaud αναζητούσαμε και σήμερα κλειδώσαμε τους χώρους που θα κάνουμε τα γυρίσματα της ταινίας. Βρήκαμε το σπίτι που θα είναι το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς και άλλους χώρους που τους βρήκαμε στις Κάννες, στην Αντίπολη και σε κάποια χωριά κοντά στην Κυανή Ακτή και στη Λιόν.

-Πως προέκυψε η γαλλική συνεργασία;

Διάβασαν το σενάριο και ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που νομίζω ότι το πιστεύουν πιο πολύ και από εμένα τον ίδιο. Το σενάριο που έχω γράψει στηρίζεται στο βιβλίο του Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο», που με καλή διάθεση και ενέργεια μας το έδωσαν οι εκδόσεις Καζαντζάκη.

-Ο ελληνικός κινηματογράφος ζει; Αντέχει παρά την κρίση και τις δυσκολίες των καιρών; 

Καμιά φορά, στις κρίσιμες περιόδους ανθούν οι τέχνες, αρκεί οι καλλιτέχνες να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν για να δώσουν δύναμη και ελπίδα στις πάσχουσες ψυχές.

-Το κινηματογραφικό έργο σας δηλώνει ότι ασχολείστε εδώ και πολλά χρόνια με χαρισματικούς Έλληνες, οι οποίοι έγιναν πρεσβευτές στο εξωτερικό για τη χώρας μας. Τι είναι αυτό που σας ελκύει στις προσωπογραφίες;

Νομίζω, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, ασχολούμαι με πρόσωπα που φορτίζουν θετικά τον μύθο της χώρας μας τόσο για μας τους ίδιους τους Έλληνες, που το έχουμε ανάγκη, όσο και για τους ξένους.

-Πώς ξεκίνησε το ενδιαφέρον για να γίνει ταινία ο Καζαντζάκης;
Είμαι γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης και το σπίτι μου από το σπίτι του απέχει 300 μέτρα. Από τότε που απέκτησα συναίσθηση της ύπαρξής μου, ασχολούμαι με τον Καζαντζάκη, κάποια στιγμή αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω μία ταινία γι’ αυτόν τον πυλώνα του ελληνικού αισθήματος.

-Ποια περίοδο της ζωής του εξιστορεί η ταινία;
Με τον τρόπο που το κάνω, όλη τη ζωή του, καθώς και τη διαδρομή της ψυχής του.

-Ποιο ήταν το σκεπτικό σας για να επιλέξετε τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον ρόλο του Καζαντζάκη;
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος έχει μια έντονη πνευματικότητα και μια ένταση στα μάτια του,  όπως αυτή του Καζαντζάκη. Αυτά τα δύο στοιχεία μου χρειάζονταν για να αποφασίσω ποιος θα είναι ο ηθοποιός που θα ενσαρκώσει τον ρόλο του συγγραφέα.

-Είναι διαισθητική ιστορία, το ποια ταινία θα επιλέξετε να κάνετε;
Πιστεύω ότι δεν αποφασίζουμε εμείς τα θέματά μας, αλλά τα θέματα μας διαλέγουν και μετά η δουλειά μας είναι να τα περιποιηθούμε και να μην τα τραυματίσουμε.

-Η τέχνη πώς μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα κατάσταση τον κόσμο;
Η τέχνη δημιουργεί οροπέδια καταφυγής της ανθρώπινης ψυχής ακριβώς για να καταφεύγει ο κάθε άνθρωπος σε εκείνα τα έργα που θα του δώσουν δύναμη.

-Δεν είναι πολυτέλεια να δίνεις σε περίοδο κρίσης πολλά χρήματα για την τέχνη; Για παράδειγμα, η καινούργια ταινία σας έχει προϋπολογισμό 3.500.000. Δεν είναι υπερβολικό νούμερο για τα ελληνικά δεδομένα;
Για τα ελληνικά δεδομένα είναι, αλλά είναι διεθνής συμπαραγωγή. Όταν μια χώρα δεν μπορεί να κάνει τα μεγάλα, μένει μικρή. Εμείς προσπαθούμε να μπούμε στη θάλασσα και να βγούμε στον ωκεανό με βάρκα. Αν δεν το κάνεις, δεν έχεις κάνει το χρέος σου απέναντι στην πατρίδα.

-Πώς υπήρξε το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές;
Διάβασαν οι ξένοι επενδυτές το σενάριο, το οποίο βάζει σε κίνηση τη βαθιά ελληνική και συγχρόνως την οικουμενική διάσταση του Καζαντζάκη. Αυτό τους άρεσε και έγιναν υποστηρικτές της ταινίας. Ο ελληνισμός, όταν είναι στην καλή του στιγμή, είναι αυτόματα οικουμενικός.

-Η κρίση δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή , καθυστερήσεις, αλλαγές;
Δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή με καθυστερήσεις αλλαγές στον χρόνο έναρξης των γυρισμάτων, στον προϋπολογισμό. Είναι μια ταινία που δεν υπολογίζει στα κρατικά χρήματα. Κινούμαστε με τους ευκατάστατους Έλληνες του εξωτερικού της Αμερικής και της Αυστραλίας, τους Κρητικούς επιχειρηματίες, και ευτυχώς υπάρχει ανταπόκριση. Οι Έλληνες του εξωτερικού καταλαβαίνουν τη σημασία αυτής της ταινίας , τη συγκεκριμένη στιγμή.

-Σας ενδιαφέρει η κινηματογραφική αγορά της Ελλάδας ή ποντάρετε στο εξωτερικό;
Εγώ είμαι Έλληνας και πάνω απ’ όλα απευθύνομαι στους Έλληνες, και επειδή είμαι Έλληνας, είμαι οικουμενικός και απευθύνομαι και στο εξωτερικό. Έτσι όπως γίνεται αυτή η παραγωγή με διεθνείς συμπαραγωγές, εκ των πραγμάτων θα παιχτεί σε πέντε χώρες τουλάχιστον.

-Το πάθος για τη δουλειά σας έχει οδηγήσει σε λάθος οικονομικές επιλογές στον χώρο του κινηματογράφου; Και ποιος σας συγκρατεί σ’ αυτό;
Βεβαίως και είχα και έχω μπει σε περιπέτειες οικονομικές, αλλά σημασία έχει το έργο. Το έργο είναι αιώνιο, ενώ εμείς οι άνθρωποι είμαστε φθαρτοί. Αυτή που με συγκρατεί είναι η γυναίκα μου, Ελένη, ο άγγελός μου.

-Πόσες χώρες χρειάστηκε να επισκεφτείτε και πόσα ταξίδια έχετε πραγματοποιήσει και θα πραγματοποιήσετε ώς την ολοκλήρωση της ταινίας;
Τουλάχιστον τις τέσσερις χώρες που είναι συμπαραγωγή, και τώρα ετοιμάζομαι να πάω και στην Κίνα.

-Φοβηθήκατε κάποια στιγμή πως αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο μπορεί να μην πραγματοποιηθεί λόγω των δυσκολιών; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως εδώ;
Δεν φοβήθηκα ποτέ ότι η ταινία αυτή δεν θα γίνει, γιατί το μέσα μου, το εσωτερικό αντίο μου, όπως έλεγε ο Σωκράτης, που έχουν όλοι οι άνθρωποι ποτέ δεν μ’ ανησυχεί. Αυτό είναι και ένα μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους. Η πίστη μετακινεί βουνά, η αδράνεια ενισχύει το χάος.

-Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα, πόσο χρόνο θα κάνετε για να ολοκληρωθούν, σε ποια μέρη θα τα πραγματοποιήσετε;
Θα αρχίσουν τον Απρίλιο του 2016 και όχι τον Σεπτέμβρη, που ήταν το αρχικό σχέδιο, και πιστεύω ότι και τέλος του 2016 θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τα δε γυρίσματα θα κρατήσουν 3 μήνες.

-Υπάρχει πλάνο για την επόμενη ταινία;
Βέβαια. Υπάρχουν δύο πράγματα στα σχέδιά μου. Το ένα είναι μια ταινία για τη ζωή του Καποδίστρια και το άλλο, αν η ψυχή μου θέλει να χαλαρώσει, μια κωμωδία με τον Λάκη Λαζόπουλο σε σενάριο του αγαπημένου μου Λάκη.

-Ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα;
Οι καιροί απέδειξαν πως η χώρα απέκτησε ηγέτη: τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις πράξεις του. Ενώ φάνηκε κάποια στιγμή ότι το δημοψήφισμα ήταν λάθος, τελικά αποδεικνύεται ότι είχε στρατηγική. Δεν είναι ο επικεφαλής ενός κόμματος, είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας που κατά τη δική μου πρόβλεψη μέχρι το τέλος της χρονιάς θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη και είμαι βέβαιος γι’ αυτό, όπως είχα προβλέψει εδώ και χρόνια, όταν ήταν αρχηγός του τότε μικρού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα γίνει πρωθυπουργός.


 

Συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Σμαραγδής στη Βασιλεία Ζερβού

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: