Γνωριμία μαθητών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα έχουν μαθητές ηλικίας 9 – 15 ετών (Δ΄ Δημοτικού – Α΄ Λυκείου) στο πλαίσιο ειδικού Ευρωπαϊκού προγράμματος που στοχεύει στη δωρεάν γνωριμία των παιδιών με το θέατρο, και πραγματοποιείται κάθε πρωί, για δύο ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Έμπειροι θεατρολόγοι – παιδαγωγοί, ηθοποιοί και μουσικοί θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στους χώρους του, από το φουαγιέ, στα θεωρεία, την πλατεία και τα παρασκήνια του Δημοτικού Θεάτρου και μέσα από ζωντανή, θεατρική αφήγηση ιστορικών στοιχείων, αλλά και πραγματικών περιστατικών θα «συστήσουν» στα παιδιά ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονήματα της σύγχρονης Ελλάδας και ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής Μπαρόκ σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια της ξενάγησης τους οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ζωντανή παράσταση. Πρόκειται για το έργο «Μια Ημέρα Στο Θέατρο», ένα μονόπρακτο της Ολιας Λαζαρίδου και αφορά τη συνάντηση ενός ηθοποιού – μάγου, που κάνει πρόβα στην άδεια σκηνή μαζί με τον βοηθό του, κι ένα κορίτσι που αμφισβητεί τη δύναμη της θεατρικής ψευδαίσθησης και επιμένει να είναι γαντζωμένο στην πεζή πραγματικότητα.

Ακόμα, στην ξενάγηση των μαθητών περιλαμβάνεται η επίσκεψη στην έκθεση με τίτλο: «Το Γέλιο, Το Δάκρυ, Το Θέατρο», στην οποία συμμετέχουν οι Πέτρος Ζουμπουλάκης, Κωστής Γεωργίου, Νίκος Πετρόπουλος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Μαρία Κούκου, Τάσος Αριδάς, Βασίλης Τάγκαλος, Κωνσταντίνα Συλίκου, Γιάννης Μετζικώφ, Γιάννης Αδαμάκης, Απόστολος Γιαγιάννος, Δημήτρης Μπέζας, Γιάννης Ασημακόπουλος, Κώστας Σπυριούνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

– Αρχιτεκτονική-Ιστορία (με πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιστορία και τη λειτουργία του ΔΘΠ όπως αρχιτεκτονικά σχέδια, πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, εντολές ανάθεσης αρχιτεκτονικού έργου, φωτογραφίες από την ανοικοδόμηση του Δημοτικού Θεάτρου, πολεοδομικός χάρτης και φωτογραφίες του Πειραιά του 19ου αιώνα – του «Μάντσεστερ» της απελευθερωμένης Ελλάδας.

– Θέατρο – Παραστασιολογία (πλούσιο δραματολογικό υλικό: με βασικό άξονα τη διεύθυνση Ροντήρη αλλά και με τα πριν και τα μετά συνταρακτικά θεατρικά γεγονότα -από τον Βεάκη και την Παξινού, ως τον Χορν και τη Λαμπέτη- πλούσιο υλικό από φωτογραφίες, προγράμματα παραστάσεων, θεατρικές κριτικές, χειρόγραφα και αποκλειστικές φωτογραφίες των πρωταγωνιστών, σκηνικές οδηγίες, ρεπορτάζ κι εξώφυλλα εφημερίδων και περιοδικών και κυρίως κοστούμια, σκηνογραφικές μακέτες και σκίτσα από το ανέβασμα των παραστάσεων).

– Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σήμερα (οι εργασίες ανακαίνισής του ΔΘΠ αποτελούν πολύτιμη πηγή αρχιτεκτονικής και θεατρικής γνώσης. Κοστούμια, βίντεο, φωτογραφίες από τις εργασίες ανακαίνισης αλλά και αποπεράτωσης, καθώς και υλικό από την τελετή εγκαινίων και τις παραστάσεις που ανέβηκαν σ’ αυτό την τελευταία διετία όπως π.χ. η «Οδύσσεια» του Λιβαθινού, ο «Μεφίστο» των Μνουσκίν-Μαστοράκη, ο «Ερωτευμένος Σοπέν» των Γιαννίν Μποκέν και Φρεντερίκ Σοπέν (από την Εθνική Λυρική Σκηνή) κ.α.)

Στις ενότητες περιλαμβάνεται και η έκθεση της αρχικής τεχνικής υποδομής του ΔΘΠ δηλαδή τα σταγκόνια, οι μηχανισμοί σκηνής, τα βαρούλκα, τα οποία θεωρούνταν τα τελειότερα της εποχής τους (τέλη 19ου αιώνα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος