Ο Κύκλος Η Ανθρώπινη Φωνή, το ετήσιο αφιέρωμα του Μεγάρου στη φωνητική μουσική, υποδέχεται, λίγες ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, τη Νεκταρία Καραντζή και τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο.

Στο ρεσιτάλ τους, την Τρίτη 4 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το οποίο τιτλοφορείται «AKROASISAνάμεσα σε Ανατολή και Δύση», ο βιρτουόζος πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης και η γνωστή ερμηνεύτρια ιερού και αρχέγονου μέλους ανακαλύπτουν εκ νέου τους θησαυρούς της ανατολικής και της δυτικής μουσικής, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει πιανιστικά έργα των Σκαρλάτι και Λιστ με ύμνους και τροπάρια για το Θείο Πάθος.

Ο ευρηματικός διάλογος ανάμεσα στη μουσική Ανατολής και Δύσης…

…αρχίζει με τρία έργα για πιάνο του Ντομένικο Σκαρλάτι (Domenico Scarlatti 1685-1757), σπουδαίου Ναπολιτάνου μουσουργού του Μπαρόκ που επηρέασε πολλούς συνθέτες του Κλασικισμού. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος ερμηνεύει τις Σονάτες σε μι μείζονα (K. 380, L. 23), ρε ελάσσονα (K.9, L. 413) και σι ελάσσονα (K. 377, L. 263). Στη συνέχεια, μαζί με τη Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζει, σε δική του διασκευή για πιάνο και φωνή, έναν αραμαϊκό ύμνο. Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ συνεχίζεται με Τρεις ψαλμούς του Δαβίδ, με το παραδοσιακό «Κοράσιν ετραγούδαγε» και με το δοξαστικό Αίνων της Μεγάλης Πέμπτης «Εξέδυσάν με» σε ήχο πλάγιο β΄.

Πιανιστικό είναι και το έργο με το οποίο αρχίζει το δεύτερο μέρος της βραδιάς. Πρόκειται για το απόσπασμα «Saint François de Paule marchant sur les flots» από το έργο Deux légendes [Δύο θρύλοι], S. 175 (1863) του Φραντς Λιστ που θα ερμηνεύσει ο γνωστός σολίστ του πιάνου. Ο Β. Τσαμπρόπουλος υπογράφει επίσης ως συνθέτης τα κομμάτια «Padre Nostro» [«Πάτερ Ημών»], «Κύριε των Δυνάμεων» και «Secret Garden» [«Μυστικός κήπος»] που ακούγονται στη δεύτερη ενότητα της συναυλίας, ενώ έχει διασκευάσει για πιάνο και φωνή τον τρισάγιο ύμνο «Sfinte Dumnezeule» του Ρουμάνου συνθέτη Πάουλ Κονσταντινέσκου (Paul Constantinescu 1909-1963), η μουσική του οποίου είναι βαθιά επηρεασμένη από τη δημοτική παράδοση της πατρίδας του αλλά και από το βυζαντινό μέλος. Ο επίλογος ανήκει στα κατανυκτικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, έτσι όπως τα διασκεύασε ο Β. Τσαμπρόπουλος για πιάνο και φωνή. Τα τροπάρια ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή.

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στη συναυλία.

Μέγαρο Μουσικής

Τιμές εισιτηρίων

10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄)

4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι)

Τηλ.: 210 72.82.333

 

Μοιράσου το άρθρο: