Την Kυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου, στις 20:30, οι φιλόμουσοι θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουν στο Μέγαρο την πολυβραβευμένη Χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ-Νόιμαν, υπό τον μαέστρο και ιδρυτή τους Τόμας Χένγκελμπροκ, σ’ ένα μνημειώδες έργο της εκκλησιαστικής μουσικής: στα «Κατά Ιωάννην Πάθη» (β’ εκδοχή, 1725) του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Η παρουσίαση του αριστουργηματικού ορατόριου του μεγάλου κάντορα της Λειψίας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους. Tα μέρη του Ευαγγελιστή αποδίδει ο τενόρος Ντάνιελ Μπέλε [Daniel Behle], ενώ του Ιησού ο βαρύτονος Μάρκους Μπούτερ [Markus Butter].

Το Αdagio, ο καθιερωμένος πλέον Κύκλος πασχαλινών εκδηλώσεων του Μεγάρου για το Θείο Πάθος, προσκαλεί φέτος το κοινό να λάβει μέρος σε ένα τριήμερο κατανυκτικό οδοιπορικό (Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου-Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου), το οποίο εκτείνεται χρονικά από την εποχή του Μπαρόκ ώς τις μέρες μας. Σε αυτή τη μουσική διαδρομή στα μονοπάτια του Θείου Δράματος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών όπως του Χένρικ Γκουρέτσκι και του Άρβο Παρτ, αλλά και να απολαύσουν αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής εργογραφίας, ερμηνευμένα από  Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.

«Τα Κατά Ιωάννην Πάθη» παρουσιάζονται στο Μέγαρο χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Iνστιτούτου Γκαίτε [Goethe Institut].

Jοhann Sebastian Bach (1685 -1750)

«Τα κατά Ιωάννην Πάθη», BWV 245 (δεύτερη εκδοχή, 1725)

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ παρουσίασε τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» στην εσπερινή λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής 7 Απριλίου 1724, στον ναό του Αγίου Νικολάου στη Λειψία, όπου υπηρετούσε ήδη ως κάντορας. Στη συνέχεια, ο σπουδαίος Γερμανός συνθέτης αναθεώρησε την αρχική παρτιτούρα του προσθαφαιρώντας μέρη.

Η δεύτερη εκδοχή του 1725, που παρουσιάζεται στη συναυλία της 9ης Απριλίου, περιλαμβάνει τρεις επιπλέον άριες σε σχέση με την πρώτη εκδοχή, ενώ τα χορωδιακά της αρχής και του τέλους έχουν αντικατασταθεί από μέρη που ο Μπαχ ξαναχρησιμοποίησε σε άλλα του έργα.

BNC_©Florence Grandidier_400dpi

Χορωδία και Σύνολο Balthasar-Neumann

Τhomas Hengelbrock

Ο Τόμας Χένγκελμπροκ είναι ιδρυτής και μουσικός διευθυντής των συνόλων Balthasar-Neumann-Ensembles και συμπράττων αρχιμουσικός της Ορχήστρας του Παρισιού. Αναγνωρίζεται διεθνώς για τις ευφυείς αναγνώσεις μουσικών έργων και για τα πρωτοπόρα πρότζεκτ του που συνδυάζουν τη μουσική με άλλες μορφές τέχνης.

Η Χορωδία και το Σύνολο BalthasarNeumann έχουν τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις (Βραβείο Πολιτισμού κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης, Εcho Klassik,Gramophone κ.ά.).

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στη συναυλία.

Τιμές εισιτηρίων

14 € (Ζώνη Γ), 25 € (Ζώνη Β), 35 € (Ζώνη Α), 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές

7,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,5 € (Πολύτεκνοι, 65+)

Μέγαρο Μουσικής

www.megaron.gr

Τηλ.: 210 72 82 333

Μοιράσου το άρθρο: