Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» η εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σ. Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη του Τομέα Αποδήμων του κόμματος, Κατερίνα Αυξεντίου.

Στο πάνελ για την ελληνική γλώσσα και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Εκπαίδευση από απόσταση και πρόσωπο-με-πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας», συμμετείχαν κορυφαίοι ομιλητές, όπως o Aρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Καλαβρίας Ιωάννης Κορίνθιος -πρωταγωνιστής στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας- ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Γεώργιος Σεφέρης» του Πανεπιστημίου Harvard Παναγιώτης Ροϊλός, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Σωκράτης Κάτσικας και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών του ΙΣΝ Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, Διονύσης Αρκαδιανός.

«Η ελληνική γλώσσα είναι η καρδιά μας, η ψυχή μας και η ταυτότητά μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, τονίζοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία και την κυβέρνηση η ορθή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα Ελληνόπουλα της Διασποράς σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στις συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει η Γενική Γραμματεία, προκειμένου να δοθεί σε όλους τους Ομογενείς η δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό. Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι με στοχευμένες δράσεις γίνεται προσπάθεια «να δώσουμε στους Απόδημους ό,τι τους λείπει: την πατρίδα, την Ελλάδα».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, απονεμήθηκαν για πρώτη φορά από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού βραβεία σε διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες της Ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, τιμήθηκε ο διάσημος καλλιτέχνης Φίλιππος Τσιάρας, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη και έχει παρουσιάσει διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Επίσης, στο πρόσωπο της κόρης του, τιμήθηκε ο Τάσος Αθανασόπουλος, επί πολλά χρόνια Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, με τεράστιο έργο στήριξης τού εκεί Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν ταινίες animation μικρού μήκους, οι οποίες παρήχθησαν από το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού «Η Ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή», καθώς και ταινίες μαθητών της Ομογένειας που διακρίθηκαν στο πλαίσιο Διεθνών Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής και Οπτικοακουστικής Δημιουργίας.

Την παράσταση έκλεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, που έκλεισαν την εκδήλωση με μια ωριαία συναυλία, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Πιο συγκεκριμένα, το Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού και Ξένου Ρεπερτορίου του σχολείου παρουσίασε το πρόγραμμά του «Μουσικές Περιπλανήσεις στην Ελληνική Γλώσσα», ένα μουσικό ταξίδι στη χρήση της γλώσσας με επιλεγμένο ρεπερτόριο από διαφορετικά είδη της ελληνικής μουσικής.

Στο φουαγιέ του Μεγάρου φιλοξενήθηκε  έκθεση έργων από Τον Διεθνή Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας «Κόσμος χωρίς Σύνορα. Η Ελλάδα μου», ενώ παρουσιάσθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας του Simon Fraser University – Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies.

Μοιράσου το άρθρο: