Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει έκθεση με νέα έργα του καλλιτέχνη Richard Phillips, από σήμερα, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου.

Στην καινούργια του δουλειά ο Phillips απομακρύνεται από τον φωτορεαλισμό των τελευταίων χρόνων και επιλέγει να δουλέψει με πορτρέτα διάσημων προσώπων, ρετρό φωτογραφίες από εικονογραφημένα βιβλία, λογότυπα και μοτίβα της Op Art για να δημιουργήσει μια πολύχρωμη παλέτα από εικόνες. Το υποκείμενο του έργου του παύει να πρωταγωνιστεί, καθώς τα εκκεντρικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο Phillips για την αναπαράσταση δίνουν έμφαση στη σύνθεση της φόρμας, στο χρώμα και στην υποκειμενική οπτική.

Ψυχεδελικά μοτίβα, όλα ζωγραφισμένα με λάδι και κερί, επισκιάζουν τα χαρακτηριστικά των οικείων προσώπων και εικόνων. Στο πορτρέτο Jim Morrison (2015) που παραπέμπει έντονα στη δουλειά του Warhol, το πρόσωπο του αστέρα της ροκ καθρεφτίζεται πάνω σε ένα φωτεινό πράσινο φόντο.

Jim Morrison, 2015
 Oil and wax emulsion on canvas
101.6 x 76.2 cm (unframed)  “© Richard Phillips. Courtesy Gagosian Gallery. Photography by Robert McKeever".
Jim Morrison, 2015

Oil and wax emulsion on canvas
101.6 x 76.2 cm (unframed)
“© Richard Phillips. Courtesy Gagosian Gallery. Photography by Robert McKeever».

Παρομοίως, στο έργο Chinchillas and Guinea Pigs (2015) τα ζώα αναπαριστώνται σαν απλές γραφιστικές σιλουέτες που τις κοσμούν έντονες νέον κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες λωρίδες, οι οποίες θυμίζουν σαφώς τις στολές του σερφ κατά τη δεκαετία του 1980.

Η πρώτη ύλη στους πίνακες του Phillips είναι οι περίπλοκες ανθρώπινες εμμονές περί σεξουαλικότητας, πολιτικής, εξουσίας και θανάτου, τις οποίες καπηλεύονται σε σταθερή βάση τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται δημοφιλείς εικόνες χρησιμοποιώντας κλασικές τεχνικές της ζωγραφικής. Έτσι, καταφέρνει να τις κάνει λιγότερο οικείες και συνεπώς να τις εμποτίσει με νέο νόημα. Χρησιμοποιεί νέον χρώματα σε φωτογραφίες πολιτικών προσώπων και ζωγραφίζει διάσημα μοντέλα σε πίνακες με ακαδημαϊκό ύφος για να τονίσει με τον δικό του τρόπο την έννοια του pop icon.
Ένα από τα πάγια χαρακτηριστικά της δουλειάς του είναι ότι επιχειρεί να μεταμορφώσει την ωμή πρόκληση στις φανταχτερές εικόνες που χρησιμοποιούνται στις διαφημιστικές καμπάνιες.

Ο Richard Phillips γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη το 1962. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Έργα του υπάρχουν σε πολλές δημόσιες συλλογές, μεταξύ των οποίων: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη, Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney, Νέα Υόρκη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βόρειο Μαϊάμι, Tate Modern, Λονδίνο, Van Abbemuseum, Άιντχοβεν, Ολλανδία κ.α.

Μοιράσου το άρθρο: