“Η νόσος των εραστών”: γράφει ο Κυριάκος Γιαλένιος

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Οι ιστορίες είναι σαν τα φαντάσματα. Αόρατες, κυματιστές, διαπερνούν αθόρυβα τις ζωές μας και τη ρουτίνα μας, παρούσες δίπλα και γύρω μας, υπήρχαν και θα υπάρχουν από πάντα και για πάντα, διαθέσιμες στο δεκτικό μάτι, στην παλλόμενη καρδιά, στο γερό στομάχι και στα υγρά μάτια. Οι άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν αρνούμενοι να διακρίνουν τι συμβαίνει πίσω από το παραπέτασμα της καθημερινότητας• φοβούνται πως αν αντικρίσουν τη ζωή όχι όπως τους την επέβαλλαν άλλα όπως τη βιώνουν οι ποιητές και οι συγγραφείς, αυτοστιγμεί θα μεταμορφωθούν σε στήλη άλατος ή θα επέλθει η αυτόματη ανάφλεξη.

Με τη Νόσο των εραστών, επιχείρησα να δημιουργήσω την απόληξη όλων εκείνων των διηγήσεων, των ατόμων, των φαντασιώσεων και των αναγνώσεων που συσσωρεύονταν μέσα μου για χρόνια. Και ακολούθως να τα τυλίξω με τον μαγικό μανδύα του μυθιστορήματος• ιστορίες μέσα σε ιστορίες, ένας κορμός με μικρά και μεγάλα παρακλάδια, ορατά και αόρατα, φανταστικά και αληθινά, άλλοτε στιβαρά σαν της αιωνόβιας σεκόγιας και άλλοτε ευλύγιστα σαν τις δορυφορικές κεραίες στις κορυφές των βουνών, πότε γέρνουν αριστερά, πότε δεξιά αλλά δεν γκρεμίζονται παρά συνεχίζουν να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν τοποθετηθεί σ’ εκείνα τα κομβικά και απρόσιτα μέρη: να παραμένουν ανοιχτοί δέκτες κάθε ενδιαφέρουσας πληροφορίας, εικόνας και στοιχείου.

Στο βιβλίο απουσιάζει συνειδητά η ονοματοδοσία χαρακτήρων και τοπωνυμίων. Ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να συνδυάσει τις περιγραφές και να προσδιορίσει τα μέρη σύμφωνα με τις δικές του αναμνήσεις και εικόνες. Κι εκεί όπου θα υπήρχε ένας Στέφανος, Ηλίας, μια Μαίρη ή Κωνσταντίνα, να επιλέξει εκείνον ή εκείνη που έχει γνωρίσει κάποτε και του θύμιζε λίγο περισσότερο τον τρόπο που μιλάει ο άντρας ή που αντιδράει σε μια ερωτική απογοήτευση η γυναίκα. Ας γίνει ο νονός, ας γίνει ο αυτόκλητος ιερουργός.

Η Νόσος διαβάζεται σαν ένα παρ’ ολίγο νουάρ, παρ’ ολίγο υπαρξιακό, παρ’ ολίγο σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Είναι λίγο απ΄ όλα και τίποτα απ’ αυτά. Νοσούντες και θεραπευτές εναλλάσσονται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, το ασυνείδητο έρχεται σταδιακά στην επιφάνεια και φωτίζεται καθορίζοντας εν τέλει τις πράξεις των ηρώων μου, οι παράλληλες -και φαινομενικά ασύνδετες- πορείες τους συγκλίνουν και τελικά εμπλέκονται, οι τίτλοι των κεφαλαίων συμπυκνώνουν και προοικονομούν το περιεχόμενο των επόμενων σελίδων, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι και όλα κινούνται γύρω τον ίδιο, αμετακίνητο, στερεό πυρήνα του βιβλίου που δεν είναι άλλος από την περιλάλητη Νόσο των εραστών.

Κυριάκος Γιαλένιος
Photo credit: Άγγελος Ζυμάρας – Stereosis

“Η νόσος των εραστών”: γράφει ο Κυριάκος Γιαλένιος
Το μυθιστόρημα του Κυριάκου Γιαλένιου Η νόσος των εραστών κυκλοφορεί, σε δεύτερη έκδοση, από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 336, τιμή: 14,20 €).

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΙΑΛΕΝΙΟΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Για το μυθιστόρημά του Η νόσος των εραστών (πρώτη κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Μελάνι, 2011) ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2012, και υποψήφιος στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το 2011.
Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος