Οι παρευρισκόμενοι στην πρώτη συναυλία της όπερας Liceu της Βαρκελώνης, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χρειαστεί να φοράνε μάσκες ή γάντια, ούτε θα πρέπει να τηρήσουν ούτε θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς δεν θα είναι άνθρωποι, αλλά φυτά.

Η όπερα ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τις πύλες της την επόμενη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, με μια συναυλία για 2.292 φυτά. Οι λάτρεις της μουσικής θα μπορέσουν επίσης να απολαύσουν την συναυλία καθώς θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπό της.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της όπερας Liceu, Víctor García de Gomar, το «Κονσέρτο για το Βιοκένιο», έχει σκοπό να μας βοηθήσει να συλλογιστούμε την κατάσταση της ανθρωπότητας και πώς κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αναγκαστήκαμε να γίνουμε ένα «κοινό στερημένο από τη δυνατότητα να είμαστε κοινό».

Όταν τα δύο βιολιά, η βιόλα και το βιολοντσέλο του κουαρτέτου Uceli αρχίσουν να ερμηνεύουν για τα φυτά, «οι άνθρωποι θα γίνουν οι θεατές τού δικού τους κοινωνικού χρονικού», αναφέρει ο García de Gomas.

Ο Eugenio Ampudia, ο καλλιτέχνης πίσω από την ιδέα της συναυλίας, δήλωσε ότι ήθελε να αντικατοπτρίσει αυτό που συνέβη σε όλη την Ισπανία και σε όλο τον κόσμο, καθώς η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τους δημόσιους χώρους.

«Σε μια εποχή που ένα σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας αναγκάστηκε να περιοριστεί σε κλειστούς χώρους και να εγκαταλείψει την κυκλοφορία, η φύση κατέλαβε τους χώρους που παραχωρήσαμε», δήλωσε ο Ampudia.

«Και το έκανε με τον δικό της ρυθμό, σύμφωνα με τον υπομονετικό βιολογικό της κύκλο. Μπορούμε να διευρύνουμε την ενσυναίσθησή μας και σε άλλα είδη; Ας ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας την τέχνη και τη μουσική, προσκαλώντας τη φύση σε μια υπέροχη αίθουσα συναυλιών».

Όταν οι χορδές σιωπήσουν, τα φυτά θα δωριστούν σε 2.292 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ως ένα ελάχιστο ευχαριστώ για τις προσπάθειές και την προσφορά τους, τους τελευταίους μήνες.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Μοιράσου το άρθρο: