Μετά από 8 χρόνια, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, επαναλειτουργεί στην αίθουσα «Κατίνα Παξινού» του Κτιρίου Rex.

IMG_7261Σκηνή με θέα τον κόσμο

«Φιλοσοφία και στόχος της Πειραματικής Σκηνής -1 είναι ένα θέατρο που να επιδρά στην κοινωνική συνείδηση, να αντανακλά το σήμερα και να συνομιλεί με τις αιτίες και τα αποτελέσματα που καθορίζουν τη ζωή όλων μας.

Η επαναλειτουργία της, μετά από οκτώ χρόνια, στοχεύει στην αξιοποίηση της εμπειρίας και της κληρονομιάς της προηγούμενης περιόδου, αλλά και σε έναν εκ νέου καθορισμό των μελλοντικών της στόχων.

Με Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τον Νίκο Κούρκουλο, η Πειραματική Σκηνή δημιουργείται το 1996 και συστήνεται στο κοινό ως ένας χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της σκέψης και στα πρωτότυπα θεατρικά επιχειρήματα .Με υπεύθυνο τον Νίκο Περέλη, η Πειραματική Σκηνή ξεκινά τη δημιουργική πορεία της, και γίνεται πεδίο έκφρασης  των νέων καλλιτεχνών.

Από το 2001 – 2007, με υπεύθυνο τον Στάθη Λιβαθινό, η Πειραματική Σκηνή τροφοδότησε το ελληνικό θέατρο με εξαιρετικά ταλαντούχους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, και διαμόρφωσε το θεατρικό τοπίο, διαγράφοντας μια πρωτοφανή σε ένταση, έκταση και ρυθμό, δημιουργική πορεία.

IMG_7403

Η παράδοση του παρελθόντος εμπλουτίζεται και γονιμοποιείται με νέους ανθρώπους και με αισθητικά ρεύματα του εγχώριου αλλά και του διεθνούς θεάτρου. Μια νέα σχέση ανάμεσα στον ερμηνευτή, στο κοινό και στο υλικό της παράστασης προστίθεται στην καθιερωμένη.

Στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και ιστορικά επιβεβαιωμένα συμβάντα τέμνονται με τη μυθοπλασία, αποκαθιστώντας το θέατρο ως κατεξοχήν κοινωνική τέχνη. Η παράσταση γκρεμίζει τους τοίχους, για να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με την εποχή μας, γίνεται πεδίο αλληλεπίδρασης και λειτουργεί ως ερευνητικό εργαλείο, με τα πραγματικά βιώματα να γίνονται αναπόσπαστο υλικό της.

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, δύο δημιουργοί της νέας γενιάς, αναλαμβάνουν ως Καλλιτεχνικοί Υπεύθυνοι την Πειραματική Σκηνή -1 του Εθνικού Θεάτρου και επιμελούνται ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις, δράσεις, παράλληλες εκδηλώσεις και αναγνώσεις.” σημειώνει η Εύα Σαραγά, Υπεύθυνη θεατρολόγος  της Πειραματικής Σκηνής.

 Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με αφορμή την επαναλειτουργία  της Πειραματικής Σκηνής, έγινε και η παρουσίαση του ρεπερτορίου από τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη.

IMG_7585

 ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ 2015-2016

 • «Στη μέση του δρόμου» του Πρόδρομου Τσινικόρη

Εναρξη: 07/11/2015

Λήξη: 20/11/2015

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών ο Πρόδρομος Τσινικόρης μαζί με τους συνεργάτες του προσκαλεί τους θεατές σε μια διαφορετική περιήγηση – audiowalk στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία την έρευνα γύρω από τους άστεγους της Αθήνας.

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Πρόδρομος Τσινικόρης

Ειδική συνεργάτις για το θέατρο με ευάλωτες ομάδες Ιωάννα Βαλσαμίδου

Έρευνα και δραματουργία: όλη η ομάδα

Διανομή:Μαρία Γάτου, Μπέσυ Ζαχάρη, Γιάννης Κώτσος, Λάμπρος Μουστάκης, Μιχάλης Σαμόλης, Ταϊλάν Τονάκ, Γιάννης Φωκάς

 • «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή το Δίκαιο του νερού» του Ανέστη Αζά

Εναρξη: 14/11/2015

Λήξη: 22/11/2015

Με αφετηρία τον πνιγμό έντεκα ανθρώπων τον Ιανουάριο του 2014 κοντά στο Φαρμακονήσι, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται αντιμέτωποι με την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

Σκηνοθεσία:  Ανέστης Αζάς

Έρευνα – Δραματουργία:  Μάρθα Μπουζιούρη

Διανομή: Βασίλης Κουκαλάνι, Άρης Λάσκος, Θεανώ Μεταξά, Γιώργος Μουτάφης, Γιονούς Μοχαμαντί, Μάρθα Μπουζιούρη

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.

 • «Το γήρας – Ένα χορικό» της Γεωργίας Μαυραγάνη (Σύνθεση Κειμένου)

Εναρξη: 28/11/2015

Λήξη: 27/12/2015

Ένας εξαμελής «χορός» νέων ηθοποιών συναντά στη σκηνή έναν ισάριθμο «χορό» ηλικιωμένων.. Ένας φόρος τιμής στο χρόνο που περνάει αφήνοντας το αποτύπωμά του στην ανθρώπινη ύπαρξη, διαμορφώνοντας αυτό που αποκαλούμε εμπειρία με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει.

Σύνθεση – Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Μαυραγάνη, Ομάδα Happy End

Σκηνοθεσία- μουσική επιμέλεια: Γεωργία Μαυραγάνη

Διανομή: Ναζίκ Αϊδινιάν, Φραντζέσκα Αλεξάνδρου, Χρυσή Βιδαλάκη, Ηλίας Κατέβας, Μαντώ Κεραμυδά, Δημήτρης Κερεστεντζής, Μάγδα Λέκκα, Δήμητρα Μητροπούλου, Δημήτρης Μπικηρόπουλος, Μάριος Παναγιώτου, Ελίνα Ρίζου

 • «Ισορροπία του Nash» της Πηγής Δημητρακοπούλου

Eναρξη: 08/01/2016

Λήξη: 31/01/2016

Με αφορμή τους «Δίκαιους» του Αλμπέρ Καμύ , λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της, θα επιχειρήσουν  τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων , τη δικαιοσύνη,  την έννοια της αυτοδικίας και την τρομο¬κρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Πηγή Δημητρακοπούλου

 • «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ

Eναρξη: 12/02/2016

Λήξη: 06/03/2016

Ο μεγάλος Αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει το γκροτέσκο και «χολερικό»  χιούμορ του για να υπογραμμίσει το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια άγρια κωμωδία για την τραγωδία της τέχνης, της επιστήμης και της γονεΐκής χειραγώγησης.

Μετάφραση:  ΓΙώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία:  Γιάννος Περλέγκας

Διανομή: Ανθή Ευστρατιάδου, Γιάννης Καπελέρης, Χρήστος Μαλάκης, Γιάννος Περλέγκας

 • «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ

Εναρξη: 18/03/2016

Λήξη: 24/04/2016

Ένα σύνθετο έργο που με τον διάβολο επί σκηνής, πραγματοποιεί ένα μαγικό πήγαινε – έλα, στην πολιτική, τη θεολογία και τον έρωτα.

Σκηνοθεσία: Μαρία Πανουργιά

Διασκευή: Μαρία Πανουργιά, Τάσος Κουκουτάς

Διανομή:Κώστας Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Θεανώ Μεταξά, Ηρώ Μπέζου, Blaine Reininger

 • «Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα» της Μαρίας Πρωτόπαππα – βασισμένο στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή

Eναρξη: 06/05/2016

Λήξη: 29/05/2016

Μια παράσταση που με άξονα την ιστορία του Οιδίποδα, επιχειρηθεί να προσεγγίσει τη δύσβατη περιοχή του Μύθου, ακροβατώντας σε κλίμακες ακραίες, αντικαθιστώντας τα αλλότρια με οικεία, και οξύνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα σε επεισόδια απόκοσμα και σε ατμόσφαιρες εγκόσμιες.

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρία Πρωτόπαππα

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 • Some use for your broken clay pots του Christophe Meierhans

Εναρξη: 06/04/2016

Λήξη: 07/04/2016

Ο Ελβετός περφόρμερ Christophe Meierhans δίνει μια διάλεξη- περφόρμανς καλώντας το κοινό να φανταστεί μια καινούργια κοινωνία βασισμένη σε νόμους διαφορετικούς, που θα απορρέουν από ένα νέο Σύνταγμα.

 • Please, continue (Hamlet) των Roger Bernat, Yan Duyvendak

Εναρξη: 09/04/2016

Λήξη: 10/04/2016

Ο Άμλετ βρίσκεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Πολώνιου. Κάθε φορά εκδικάζεται μια μοναδική δίκη: με πραγματικούς νομικούς λειτουργούς, που θα δικάζουν, θα καταγγέλλουν και θα υπερασπίζονται τον ήρωα, και με ηθοποιούς στους ρόλους του κατηγορούμενου Άμλετ, και των μαρτύρων Οφηλίας και Γερτρούδης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ελληνικά.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

 • OPEN STAGE (η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν)
 • ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ – ΠΑΝΕΛ
 • ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

 

Μοιράσου το άρθρο: