Το Λούβρο, το μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, παρουσιάζει από σήμερα την αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι τιμώντας έτσι τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020, είναι μια από τις πιο ακριβές εκθέσεις τέχνης στον κόσμο και φιλοξενεί 160 έργα της αναγεννησιακής περιόδου, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλο τον κόσμο. Κάποια έργα προέρχονται από τις συλλογές της βασίλισσας Ελισάβετ, το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και το Βατικανό.

Η έκθεση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο επισκέπτες τους επόμενους τέσσερις μήνες, στοχεύει σε μια βαθύτερη κατανόηση των μεθόδων εργασίας του καλλιτέχνη χρησιμοποιώντας τα σημειωματάρια του, την τεχνολογία υπέρυθρης απεικόνισης και την εικονική πραγματικότητα. Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, η πρώτη του είδους στο Λούβρο, ενσωματώνει την επιστημονική έρευνα για να αποκαλύψει λεπτομέρειες μέσα στον πίνακα που είναι αόρατες με γυμνό μάτι.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν μηχανικός, σχεδιαστής, επιστήμονας και καλλιτέχνης που γοητεύτηκε με την ανθρώπινη μορφή και τις συμπεριφορές των ζώων και των φυτών. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων που φιλοξενεί η έκθεση στο Λούβρο είναι ο «Βιτρούβιος Άνθρωπος». Το έργο αυτό τελικά μεταφέρθηκε στο Παρίσι μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προσπάθειες να απαγορευτεί η έξοδός του από την Ιταλία.

Ο συντηρητής της έκθεσης Vincent Delieuvin είπε ότι το σχέδιο αναδεικνύει τη σημασία της σχέσης μεταξύ επιστήμης και τέχνης. «Στην περίπτωση αυτή, δείχνει την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος», δήλωσε. «Ελπίζουμε να δείξουμε ποιος ήταν ως καλλιτέχνης και γιατί ήταν τόσο σημαντικός καθώς χρησιμοποίησε μια πολύ ξεχωριστή και πρωτότυπη μέθοδο εργασίας βασισμένη στην επιστήμη».

Η Μόνα Λίζα, ένα από τα πιο γνωστά έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη, δεν εμφανίζεται σε αυτή τη έκθεση στη φυσική της μορφή αλλά βρίσκεται διατηρείται σε μια θήκη από γυαλί, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να την θαυμάσουν μέσω μιας πρωτοποριακής μεθόδου που ονομάζεται Beyond the Glass.

ΠΗΓΗ: BBC

 

Μοιράσου το άρθρο: