Ανακαλύφθηκε αρχαίο «κόμικ» στην Ιορδανία

Μια αρχαία μορφή κόμικ σε έναν τάφο του 1ου αιώνα μ.χ. ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη βόρεια Ιορδανία. Ο αρχαίος τάφος εντοπίστηκε κατά λάθος τον Νοέμβριο του 2016 στη διάρκεια οδικών εργασιών στην πόλη Μπάιτ Ρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια αρχαιολόγοι ερευνούν τους δύο μεγάλους ταφικούς θαλάμους, στους οποίους υπάρχει μια σαρκοφάγος από βασάλτη. Ωστόσο, οι τοιχογραφίες που στολίζουν τους τοίχους και την οροφή του τάφου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Ζουλιέν Αλικό και της ομάδας του.

Εικόνες από την καθημερινή ζωή, αλλά και από τον κόσμο των Θεών, παρουσιάζονται στις τοιχογραφίες που θυμίζουν μια πρώιμη μορφή της τέχνης των κόμιξ.  Διακόσιες εξήντα φιγούρες ανθρώπων, θεών και ζώων έχουν έρθει στο φως με τη βοήθεια των ειδικών. Κάποιες από αυτές μάλιστα συνοδεύονται από «λεζάντες» (60 συνολικά) στις οποίες περιγράφεται τι λένε και τι κάνουν οι φιγούρες που «πρωταγωνιστούν» στις αρχαίες ιστορίες. Οι εικόνες «αφηγούνται» -σύμφωνα με τους αρχαιολόγους-  την κατασκευή της πόλης Καπιτωλίας στην άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Όπως εξήγησε ο αρχαιολόγος Ζαν-Μπαπτίστ Ιόν, που συμμετείχε στην ανασκαφή, «Τα περίπου 60 κείμενα που εντοπίστηκαν είναι στα αραμαϊκά, τη γλώσσα της περιοχής, όμως είναι γραμμένα με ελληνικά γράμματα».

Παρά τον θαυμασμό τους για τις εντυπωσιακές εικόνες που αντίκρισαν, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι ο συνδυασμός εικόνας-κειμένου δεν ήταν σπάνιος στους αρχαίους πολιτισμούς, αφού ακόμη και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν λεζάντες πλάι σε εικόνες για να αφηγηθούν ιστορίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/   Suddeutsche Zeitung

Φωτογραφία αρχείου:  CC Boris Debic-SA 4.0

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος