Χρήστος Καπράλος και Βάσω Κατράκη

Στην έκθεση με τίτλο «Ελεγείες σε πέτρα και μέταλλο» παρουσιάζονται για πρώτη φορά μαζί σε έναν μοναδικό, ιστορικά βεβαρημένο αισθητικό διάλογο, ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός γλύπτης Χρήστος Καπράλος και η μεγαλύτερη χαράκτρια του τόπου μας Βάσω Κατράκη.

Χρήστος Καπράλος, Άλογο, 1958, ορείχαλκος, 70 Χ 60 Χ 18 εκ.

Πρόκειται για έναν διάλογο ανάμεσα στην πέτρα και στο μέταλλο, στον διαχρονικό μύθο για την επώδυνη σύγχρονη ιστορία. Τόσο ο Καπράλος όσο και η Κατράκη εκπροσωπούν εκείνη την καλλιτεχνική έκφραση που αντανακλά με τον πιο ώριμο τρόπο την ελληνική ιδιαιτερότητα και το δράμα που βιώνει διαχρονικά ο τόπος.

Κοινό τους θέμα τα σύμβολα του μύθου, ο άνθρωπος, ο αρματηλάτης, ο έφιππος ήρωας, ο πληγωμένος πολεμιστής, η μάνα που υπομένει, γυναίκες και άνδρες της Πίνδου και της αντίστασης. Σύμβολα, που μέσα από τη διαπάλη των συναισθημάτων, των υλικών και της φόρμας, αποδίδονται σε έργα που το υψηλό τους περιεχόμενο συμβαδίζει με την έρευνα για την ποιότητα της μορφής. Ο Καπράλος παίρνει στην πλάτη του τη μοίρα του Ελληνισμού, όπως ακριβώς έκανε και ο Γιώργος Σεφέρης, ενώ η Κατράκη υπερασπίζεται το πνεύμα της αντίστασης σε κάθε εποχή, με τρόπους ανάλογους με εκείνους του Γιάννη Ρίτσου. Ο ελεγειακός χαρακτήρας των έργων που παρουσιάζεται στην έκθεση συνιστά και τη βαθύτερη πλαστική τους συνείδηση.

Βάσω Κατράκη, Πτώση, 1966, χάραξη σε πέτρα, 107 Χ 209 εκ.

Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη «γλυπτική πράξη» της Βάσως Κατράκη (1914-1988) που προϋπάρχει του τελικού έργου της, μέσα από τις πέντε πρωτόλειες μήτρες που παρουσιάζονται σε διάλογο με τις γλυπτικές φόρμες του Χρήστου Καπράλου (1909-1993).

«Ξεκινώ από μια μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και αυτήν θέλω να εκφράσω» δηλώνει ο Χρήστος Καπράλος ενώ από την πλευρά της η Βάσω Κατράκη αναφέρει ότι την ενδιαφέρει να έχει όσο γίνεται πληρέστερη επικοινωνία με τους ανθρώπους, «να τους μιλήσω με τη γλώσσα τους. Αυτή είναι η πιο μεγάλη καταξίωση του έργου ενός καλλιτέχνη. Πού θα μιλήσω, στο κενό;»


info

Πού: Roma Gallery, Ρώμα 5, Κολωνάκι

Πότε: Εγκαίνια στις Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 στις 20:00 και διάρκεια έκθεσης από τις 30 Μαΐου έως 31 Ιουλίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 11:00-17:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-21:00

 

Φωτογραφίες: Από το Αρχείο Βάσως Κατράκη, Πηγή ΜΙΕΤ

Μοιράσου το άρθρο: