Ο «νονός της shock rock», Άλις Κούπερ, γνωστός όχι μόνο για τη μουσική του, αλλά και για τα φαντασμαγορικά σόου με εκπλήξεις πάνω στη σκηνή, φαίνεται πως καλλιέργησε το στυλ και τις «ιδιοτροπίες» που έμελλε να τον κάνουν διάσημο, ισάξιο με άλλους θρύλους της Ροκ, χάρη σε ένα… κοτόπουλο.

Τον Σεπτέμβριο του 1969, ο μουσικός, που πρόσφατα συμπλήρωσε τα 70 χρόνια ζωής και τα 50 χρόνια καριέρας, βρισκόταν με το συγκρότημά του (Alice Cooper Band) στη σκηνή του Rock and Roll Revival Φεστιβάλ του Τορόντο.

Με την εκκεντρική εμφάνισή τους οι μουσικοί, που έκαναν τα πρώτα τους βήματα έχοντας υπογράψει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία τού Φρανκ Ζάπα, εντυπωσίασαν το κοινό των 80.000 θεατών.

Αφηγούμενος στιγμιότυπα εκείνης της βραδιάς, ο Κούπερ θυμάται: «Σκίσαμε τρία ή τέσσερα μαξιλάρια και ψεκάσαμε τα πούπουλα με δοχεία που είχαν CO2 και τα ανατινάξαμε προς το κοινό». «Εν μέσω αυτής της χιονοθύελλας των φτερών και τους ήχους της κιθάρας, … Κάποιος από το κοινό πέταξε ένα ζωντανό κοτόπουλο στη σκηνή».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο θρύλος της Ροκ είχε αναφέρει σχετικά με το περιστατικό: «Είμαι από το Ντιτρόιτ. Δεν είχα βρεθεί ποτέ σε φάρμα. Απλά σκέφτηκα: “Έχει φτερά, είναι πουλί, μπορεί να πετάξει. Οπότε το πέταξα στον αέρα». Αλλά αντί το κοτόπουλο να ανοίξει φτερά και να πετάξει, “έσκασε” πάνω στο κοινό».

«Ο Άλις Κούπερ έσφαξε ένα ζωντανό κοτόπουλο στη σκηνή, το έκοψε κομμάτια, δάγκωσε το κεφάλι του», έγραψαν την επόμενη της συναυλίας οι εφημερίδες.

Σε συνέχεια του γεγονότος, ο Κούπερ έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Φράνκ Ζάπα. Ο διάλογος των δύο είχε ως εξής: «Άλις, είναι αλήθεια ότι σκότωσες χθες ένα κοτόπουλο»; «Όχι». «Τότε μην το πεις σε κανέναν, ο κόσμος το λάτρεψε!». Η παραπάνω «παρεξήγηση» έδωσε πράγματι απρόσμενη δημοσιότητα στον Άλις Κούπερ και την μπάντα του και στάθηκε αφορμή για να βαφτίσουν και να καθιερώσουν, οι νεαροί τότε καλλιτέχνες, τη μουσική τους ως shock rock.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Silvia Izquierdo

Μοιράσου το άρθρο: