Οι ερωτικές επιστολές που έγραψε ο Λέοναρντ Κοέν στη σύντροφο και «μούσα» του, Μαριάν Ιλέιν πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Christie’s, πολλές από αυτές σε τιμή πενταπλάσια από την αρχικά εκτιμώμενη.

Οι επιστολές του αγαπημένου σε πολλούς τραγουδοποιού προς την Μαριάν Ιλέν πουλήθηκαν όλες μαζί έναντι περίπου 1,2 εκατ. δολαρίων.

Τραγούδια του ερμηνευτή, συνθέτη και ποιητή όπως τα «Bird on a Wire», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «So Long, Marianne» αποτελούν ένα μελωδικό «αποτύπωμα» της σχέσης του Κοέν με την Ιλέιν.

Οι δύο τους έζησαν μαζί στην Ύδρα τη δεκαετία του 1960, μια περίοδο που αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική για τον Καναδό νεαρό, τότε, ποιητή. Από όλες τις επιστολές που δημοπρατήθηκαν, εκείνη που πουλήθηκε ακριβότερα γράφτηκε το 1960 και σε αυτήν ο Κοέν αναφέρει ότι είναι «μόνος με άπειρα λεξικά γλώσσας». Η επιστολή πουλήθηκε για σχεδόν 75.000 δολάρια, πολύ παραπάνω από την αρχική εκτιμώμενη τιμή των 13.000 δολαρίων.

Σε ένα γράμμα του 1964 ο Λέοναρντ Κοέν αναφέρει ότι είναι «διάσημος αλλά κενός» και το γραμμένο του παράπονο πουλήθηκε για περισσότερα από 46.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το CBC News, οι επιστολές πουλήθηκαν από την οικογένεια της Ιλέν, ενώ δεν έγινε γνωστό ποιοι τις αγόρασαν.

Η Μαριάν Ιλέν πέθανε στο Όσλο της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2016 σε ηλικία 81 ετών.

Ο Λέοναρντ Κοέν έφυγε από τη ζωή λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε ηλικία 82 ετών.

Εκτός από τις επιστολές του Κοέν προς την Μαριάν, στη δημοπρασία του οίκου Christie’s, πουλήθηκε ακόμη –για 107.000 δολάρια- μία ιταλική μπρούτζινη καμπάνα, του 15ου ή 16ου αιώνα, που κοσμούσε μία σκάλα του σπιτιού της Μαριάν στην Ύδρα, προτού μετακομίσει στο σπίτι του Λέοναρντ. Λέγεται ότι, η συγκεκριμένη καμπάνα έγινε αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι του Κοέν «Anthem» (1992).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ CBC News

Φωτογραφία: AP /Chris Pizzello, αρχείο

 

Μοιράσου το άρθρο: