Στο στομάχι του καλλιτέχνη Ντέιβιντ Ντατούνα κατέληξε η περιβόητη μπανάνα, το τελευταίο έργο εννοιολογικής τέχνης του ανατρεπτικού Μαουρίτσιο Κάτελαν. Πρόκειται για μια κανονική μπανάνα την οποία ο εικαστικός καλλιτέχνης κόλλησε με μία γκρίζα μονωτική ταινία, υπό τον τίτλο «Comedian», στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin του Μιλάνου, που συμμετέχει στην Art Basel Miami Beach, και είχε πουληθεί σε έναν Γάλλο συλλέκτη έναντι 120.000 δολαρίων.

Κι ενώ ο Ιταλός δημιουργός, που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία του «America» -τη γνωστή πλήρως λειτουργική, 18 καρατίων, «χρυσή λεκάνη τουαλέτας» την οποία μάλιστα είχε κάποτε προσφέρει δανεική στον Ντόναλντ Τραμπ- είχε στρέψει πάνω του για ακόμα μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας, σήμερα την παράσταση έκλεψε άλλος.

Σε βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ντέιβιντ Ντατούνα -ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως έναν γεννημένο στην Γεωργία Αμερικανό καλλιτέχνη που ζει στην Νέα Υόρκη- φαίνεται ο ίδιος να πλησιάζει την κολλημένη μπανάνα στον τοίχο, να της ξεκολλάει την κολλητική ταινία και να την τρώει.

«Περφόρμανς τέχνης…πεινασμένος καλλιτέχνης», ακούγεται να λέει καθώς ξεκολλάει το φρούτο, το ξεφλουδίζει και το δαγκώνει. «Ευχαριστώ, έχει ωραία γεύση.. και πολύ κολλητική ταινία», είπε αργότερα.

Μερικοί παριστάμενοι ακούγονται στο βίντεο να γελάνε, ενώ ένας σαστισμένος υπάλληλος της γκαλερί τον οδηγεί σε έναν διπλανό χώρο.

«Δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα», δήλωσε στην Miami Herald ο Λισιέν Τεράς, ο διευθυντής της Galerie Perrotin.

«Αυτή η ενέργεια προκάλεσε πολλή ένταση και τράβηξε την προσοχή στον χώρο (που οδηγήθηκε ο Ντατούνα), αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε θέαμα», είπε ο Τεράς προσθέτοντας ωστόσο ότι «Η αντίδραση ήταν υπέροχη. Έκανε πολλούς ανθρώπους να χαμογελάσουν», είπε.

Όπως προέκυψε, η αξία του έργου βρίσκεται στο πιστοποιητικό γνησιότητας, έγραψε η εφημερίδα. Η μπανάνα είναι αναμενόμενο να αντικατασταθεί. Πράγματι, μια άλλη μπανάνα κολλήθηκε στον τοίχο περίπου 15 λεπτά αφού ο Ντατούνα έφαγε την αρχική.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: