Ο ποιητής και πεζογράφος, Μιχαήλ Μήτρας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Ο Μιχαήλ Μήτρας γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ραδιοσκηνοθεσία στο City Literary Institute του Λονδίνου, όπου έζησε τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Χρονικό», «Σήμα», «Ρεύματα» και «Νέα Συντέλεια». Στο πεζογραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία: «Φανταστική νουβέλα» (1972), «Αστική τοπιογραφία» (1982), «Αόριστες λεπτομέρειες» (1990) και «Μηχανή αναζήτησης: Πεζο-γραφήματα» (2008). Το ποιητικό του έργο αποτελούν οι συλλογές: «Το άλλοθι της περι-γραφής» (1976), «Ασταθές πεδίο» (1984), «Η τελευταία εικόνα του κόσμου» (1987), «Η παράδοξη οικειότητα του αγνώστου» (1997) και «Διακριτικές μεταβολές» (2004).

Ο Μήτρας επιδίωξε στα ποιητικά και τα πεζογραφικά του κείμενα την υπονόμευση αφηγηματικής συνοχής και συνέχειας, την αναμέτρηση με τις οπτικές και τις εικαστικές δυνατότητες της γραφής και την ειρωνική χρήση των γλωσσικών στερεοτύπων της καθημερινότητας με επανειλημμένες παραπομπές στην τηλεόραση και τη διαφήμιση. Τόσο στα ποιήματα όσο και στα πεζά κείμενά του, λέξεις και φράσεις ενισχύουν μεταξύ άλλων τη μουσικότητα των βιβλίων του.

Σε ανακοίνωσή της Εταιρείας Συγγραφέων για τον θάνατο του Μήτρα, υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από δική του πρόταση καθιερώθηκε στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: