Στην τιμή-ρεκόρ, των 26,8 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε πίνακας του σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ, σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή του πίνακα με τίτλο «Le Principe du plaisir» /»Portrait of Edward James» (Η αρχή της ευχαρίστησης/Πορτραίτο του ‘Εντουαρντ Τζέιμς) του 1937 ήταν ακριβότερη και από αυτήν στην οποία είχε πουληθεί το έργο «Ευαίσθητη χορδή» («Le corde sensible»/ «Heartstrings») στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 στο Λονδίνο, φτάνοντας τα 14,4 εκατομμύρια στερλίνες, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων, δηλαδή 17,9 εκατ. δολάρια.

Το «Le Principe du plaisir» /»Portrait of Edward James», που τελικά πουλήθηκε σε νέα τιμή-ρεκόρ διεκδίκησαν με τις προσφορές τους επτά συλλέκτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του οίκου Sotheby’s, ο πίνακας αναμενόταν να πουληθεί για 15 ως 20 εκατομμύρια δολάρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, και άλλα έργα, που διατέθηκαν στη δημοπρασία, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ειδικών. Ανάμεσα σε αυτά, το  έργο του Βασίλι Καντίνσκι, με τίτλο: «Improvisation auf mahagoni» που πωλήθηκε έναντι 24,2 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο από τη δημοπρασία δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις, αφού ο  πίνακας «Pre-War Pageant» του Μάρσντεν Χάρτλεϊ, που θεωρείται ένα από τα πρώτα εντελώς αφηρημένα έργα στην ιστορία της αμερικανικής τέχνης δεν αγοράστηκε από κανέναν, παρότι οι υπεύθυνοι του Sotheby’s εκτιμούσαν ότι η χρηματική αξία του πίνακα θα έφτανε τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας «Coin de jardin avec papillons» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, η αξία του οποίου εκτιμάτο στα 40 εκατομμύρια δολάρια, δεν είχε βρει αγοραστή στη δημοπρασία της Κυριακής (11/11) που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο Christie’s, και ήταν αφιερωμένη στον ιμπρεσιονισμό και στη μοντέρνα τέχνη. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βρεθεί, εντέλει, αγοραστής για τον πίνακα του φημισμένου ζωγράφου, παρότι τα έργα του είναι από τα ακριβότερα που θα μπορούσε να αποκτήσει σήμερα ένας συλλέκτης ή ακόμα και ένα μουσείο.

Οι δημοπρασίες συνεχίζονται ως την Πέμπτη το βράδυ (15/11).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Μοιράσου το άρθρο: