Από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου 2018  θα πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η έκθεση-αφιέρωμα στους Velvet Underground («The Velvet Underground Experience») που -μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, καλλιτεχνικές δημιουργίες, μουσικές και πολυμεσικό υλικό- παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού συγκροτήματος από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Νέα Υόρκη.

Κάθε ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ταξιδέψει ως το Μανχάταν (718 Broadway) προκειμένου να απολαύσει μια ιστορική αναδρομή μέσα από πλήθος αναφορών, όχι μόνο σε σχέση με την καλλιτεχνική διαδρομή του δημοφιλούς ροκ-ποπ συγκροτήματος, αλλά κυρίως σε σχέση με τη διαμόρφωση μιας ολόκληρης κουλτούρας γύρω από την τέχνη και τη ζωή, η οποία επηρέασε γενιές και γενιές ανθρώπων.

Η μεταπολεμική Αμερική, η έμπνευση της γενιάς Beat, το χρονικό της συνάντησης του Λου Ριντ με τον Τζον Κέιλ, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία- γεγονότα, με βάση τα οποία οργανώνεται η πολυμεσική θεματική έκθεση.

Κατά την «αφήγηση» της ιστορίας του συγκροτήματος, με φόντο την καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ, γίνεται και αναδρομή στα χρόνια των Velvet στο Factory του Άντι Γούρχολ, ενώ παρουσιάζεται η εξέλιξη του συγκροτήματος μετά το ντεμπούτο άλμπουμ «The Velvet Underground and Nico».

Ο επιμελητής της έκθεσης, Κριστιάν Φεβρέ, ανέφερε σχετικά: «Είμαι πολύ περήφανος που έχω τη δυνατότητα να δείξω στους Νεοϋορκέζους ότι το συγκρότημα είχε τέτοια μεγάλη επίδραση, παντού: όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, και στην Ιαπωνία, και στη Νότια Αμερική…Είναι σαν να δίνεις πίσω στη Νέα Υόρκη αυτό που μας έδωσε η Νέα Υόρκη».

Η ίδια έκθεση είχε παρουσιαστεί πριν από 2 χρόνια στο Παρίσι. Στην έκθεση της Νέας Υόρκης θα υπάρχει και μια νέα θεματική, στην οποία θα αναζητηθούν τα ίχνη της επιρροής των Velvet στη σύγχρονη αμερικανική τέχνη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The New York Times

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Μοιράσου το άρθρο: