Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών που χτίστηκε από τους Αιγύπτιους και τους Χαναναίους, τους αρχαίους εχθρούς των Ισραηλιτών, σύμφωνα με τη Βίβλο. Προκειται για το Φρούριο Galon και χτίστηκε για να κρατήσει τους νεοαφιχθέντες Φιλισταίους έξω από την περιοχή.

 Η δομή του φρουρίου, που ονομάζεται αιγυπτιακή «κυβερνητική κατοικία», είναι γνωστή από άλλες τοποθεσίες που ανασκάφτηκαν στο σημερινό  Ισραήλ. Χρονολογείται στα μέσα του 12ου αιώνα π.Χ. και μαρτυρά τις αναταραχές που είχαν πλήξει την περιοχή εκείνη την εποχή, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι της περιοχής – γνωστοί ως η γη της Χαναάν – κυβερνιόνταν από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Οι Ισραηλίτες και οι Φιλισταίοι έφτασαν στην περιοχή τον 12ο αιώνα π.Χ., ωθώντας τους Χαναναίους και τους Αιγύπτιους να χτίσουν το φρούριο αυτό.

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών

Το φρούριο ανακάλυψαν έφηβοι εθελοντές κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής κοντά στο Κιμπούτς Galon, (συλλογική κοινότητα) περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ. Τα ερείπια του φρουρίου και τα κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα, είναι αξιοσημείωτα. Το φρούριο με διαστάσεις 18 επί 18 μέτρα, έχει πύργους σε καθεμία από τις τέσσερις γωνίες του και μια είσοδο σκαλισμένη από έναν τεράστιο βράχο βάρους 3,3 τόνων.

Όταν οι άνθρωποι έμπαιναν την εποχή εκείνη στο φρούριο, βρίσκονταν σε μια πλακόστρωτη αυλή με πέτρινες πλάκες και κίονες στη μέσηΣε κάθε πλευρά του φρουρίου υπήρχαν δωμάτια, όπου οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκατοντάδες αγγεία, μερικά από αυτά ακέραια, συμπεριλαμβανομένου ενός μπολ κι ενός κυπέλλου που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Saar Ganor και Itamar Weissbein.

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το φρούριο χρονολογείται από αυτήν την ταραχώδη εποχή των βίαιων εδαφικών διαφορών», αναφέρουν οι δύο αρχαιολόγοι. Οι αρχαίοι Ισραηλίτες είχαν εγκατασταθεί σε μη οχυρωμένους οικισμούς στα Όρη της Ιουδαίας, στο σημερινό κεντρικό Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Οι Φιλισταίοι συσσώρευσαν δύναμη στα δυτικά, κατά μήκος της νότιας ακτής της Μεσογείου και των πεδιάδων πέρα ​​από αυτήν, όπου έχτισαν μεγάλες πόλεις όπως: Ασκελόν (Ασκάλωνας), Ασντοντ και Γκατ. Το φρούριο Galon βρισκόταν ανάμεσα στα εδάφη των Φιλισταίων και των Ισραηλινών.

Οι Φιλισταίοι – γνωστοί λόγω του θρυλικού γίγαντα Γολιάθ, κατάγονταν πιθανότατα από ανθρώπους από την Ελλάδα, τη Σαρδηνία και ίσως ακόμη και την Ιβηρία που μετανάστευσαν πέρα ​​από τη Μεσόγειο Θάλασσα στο πριν από περίπου 3.000 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances το 2019. Οι Φιλισταίοι προσπαθούσαν να κατακτήσουν περισσότερη γη στο Λεβάντε αλλά και να αντιμετώπισαν τους Αιγύπτιους και τους Χαναναίους.

«Φαίνεται ότι το φρούριο Galon χτίστηκε ως απόπειρα των Χαναάν / Αιγύπτου να αντιμετωπίσουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση»αναφέρουν οι Saar και Weissbein. Το φρούριο χτίστηκε σε μια στρατηγική τοποθεσία, από την οποία μπορείτε να δείτε τον κεντρικό δρόμο που περνούσε κατά μήκος του ποταμού Guvrin – έναν δρόμο που συνδέει την παράκτια πεδιάδα με τις πεδιάδες της Ιουδαίας».

Ισραήλ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αιγυπτιακό φρούριο 3.200 ετών

Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση άλλαξε στα μέσα του 12ου αιώνα π.Χ., όταν οι Αιγύπτιοι εγκατέλειψαν τη γη της Χαναάν και υποχώρησαν πίσω στην Αίγυπτο.

«Η αποχώρησή τους οδήγησε στην καταστροφή των πλέον μη προστατευόμενων πόλεων της Χαναάν – μια καταστροφή που πιθανότατα ηγούνταν οι Φιλισταίοι»εξηγούν οι δυο αρχαιολόγοι.

«Η ανακάλυψη του φρουρίου παρέχει μια συναρπαστική ματιά στην ιστορία μιας σχετικά άγνωστης περιόδου στην ιστορία της χώρας», δήλωσε η Talila Lifshitz, διευθύντρια της κοινότητας και του δασικού τμήματος στη νότια περιοχή του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου.

Το φρούριο είναι πλέον ανοιχτό στο κοινό, χάρη στη συνεργασία μεταξύ της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου.

ΠΗΓΗ: LiveScience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος