Κινεζική παρέμβαση σε έκθεση για τον Τζένγκις Χαν στη Γαλλία

Ένα μουσείο στη Νάντη της Γαλλίας, ανέβαλε την προγραμματισμένη έκθεση για τον Τζένγκις Χαν, επικαλούμενο παρέμβαση της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Μουσείο ιστορίας Château des ducs de Bretagne είχε προγραμματίσει μια έκθεση αφιερωμένη στον Μογγόλο αυτοκράτορα Τζένγκις Χαν για τον Φεβρουάριο του 2021. Ωστόσο, μετά από μια σειρά παρεμβάσεων από το Πεκίνο, το μουσείο αποφάσισε να την αναβάλει τουλάχιστον έως το 2024.

Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του μουσείου, Bertrand Guillet, οι παρεμβάσεις γίνονται σε μια περίοδο που το Πεκίνο σκληραίνει τη στάση του με συνεχείς διακρίσεις σε βάρος των Μογγόλων που ζουν στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας στην Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι κινεζικές αρχές απαιτούσαν να αφαιρεθούν κάποιες λέξεις από την έκθεση, όπως «Τζένγκις Χαν», «Αυτοκρατορία» και «Μογγόλος». Αργότερα, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν να έχουν τον «έλεγχο της παραγωγής της έκθεσης», που περιλάμβανε και μια νέα σύνοψη της έκθεσης που έγραψε το Κινεζικό Γραφείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το γαλλικό μουσείο, η σύνοψη αυτή περιλάμβανε στοιχεία που αφορούν προκατειλημμένες αντιλήψεις για την ιστορία και τον πολιτισμό των Μογγόλων, προς όφελος «μιας νέας εθνικής αφήγησης».

Στην επίσημη δήλωσή του, το μουσείο αναφέρει ότι η παραγωγή της έκθεσης έχει σταματήσει προς το παρόν «στο όνομα των ανθρώπινων, επιστημονικών και ηθικών αξιών που υπερασπίζεται το ίδρυμα». Η έκθεση αυτή που ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του γαλλικού μουσείου με το Μουσείο της Εσωτερικής Μογγολίας στο Χοχότ της Κίνας, θα επανασχεδιαστεί με εκθέματα από ευρωπαϊκές και αμερικανικές συλλογές.

Εκτός από το μουσείο της Νάντης, και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα στις συνεργασίες τους με κινεζικά μουσεία ενόψει των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα, ξέσπασαν διαδηλώσεις στην Εσωτερική Μογγολία – μια αυτόνομη περιοχή που ελέγχεται από την Κίνα – με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία η Μογγολική διάλεκτος αντικαταστάθηκε από την μανδαρινική, που είναι ουσιαστικά η επίσημη γλώσσα της Κίνας.

ΠΗΓΗ: Theartnewspaper

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος