Πώς «ανακυκλώνονται» οι μουσικές ιδέες και δημιουργούνται νέα έργα βασισμένα σε παλαιότερα; Πώς μεταμορφώνονται φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και καθημερινά αντικείμενα σε μουσικά όργανα; Μπορεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον να αποτελέσει έμπνευση για μια σύνθεση;

 

Μαθητές Γυμνασίου θα συμπράξουν επί σκηνής με τους μουσικούς της Καμεράτα και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από μια διαφορετική πρωινή συναυλία, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, όπου οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου Μουσικής θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης στη φύση αλλά και στη μουσική. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς Κυριακή πρωί στο Μέγαρο.

Στο πρώτο μέρος ακούγεται το έργο Vivaldis Four Seasons recomposed για σόλο βιολί και ορχήστρα του Μαξ Ρίχτερ. Συμμετέχει ο βιολονίστας Απόλλων Γραμματικόπουλος. Στο πόντιουμ ο Τάσος Συμεωνίδης. Ακολουθεί στο δεύτερο μέρος η σύνθεση Camedia για ορχήστρα εγχόρδων, ηλεκτρονικό υπολογιστή και ομάδα μαθητών του Αλέξανδρου Μούζα (μουσική σύνθεση και σύλληψη, προετοιμασία μαθητών), ο οποίος θα διευθύνει επίσης την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Λαμβάνουν  μέρος μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών–Deutsche Schule Athen. Την επιμέλεια και παρουσίαση έχει αναλάβει η Σοφία Τοπούζη.   

Αλέξανδρος Μούζας (γενν. 1962), CamMedia (2009) για ορχήστρα εγχόρδων, ηλεκτρονικό υπολογιστή και ομάδα μαθητών.

Από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, o Aλέξανδρος Μούζας ασχολείται ιδιαίτερα με τον συνδυασμό της μουσικής με τις άλλες τέχνες. Έχει δεχτεί πλήθος παραγγελιών για μουσικά έργα και σκηνικές παραγωγές, ενώ έργα του έχουν ερμηνεύσει ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την επιτυχημένη πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος Cam-Μedia (Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής), ανέλαβε τον σχεδιασμό του S-[cool]-life για μαθητές Γυμνασίου, το οποίο υλοποιήθηκε από το Μέγαρο Μουσικής για δεύτερη χρονιά πέρυσι.

Στο σημείωμά του για το πρόγραμμα της συναυλίας ο Α. Μούζας γράφει: «Το Cam-Media είναι ένα μουσικό έργο συμμετοχικό και διαδραστικό. Συμμετοχικό, γιατί στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών, και διαδραστικό γιατί τα παιδιά έχουν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με κάθε εκτέλεση να είναι διαφορετική και μοναδική. Το έργο αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον του (φύση και φυσικά φαινόμενα, επέμβαση του ανθρώπου, καταστροφές, επικοινωνία, γλώσσα, τεχνολογία, κ.λπ.). Το Cam-Media είναι γραμμένο ειδικά για την Καμεράτα, ενώ η εκτέλεση συνοδεύεται από ηχητικά εφέ, μουσικά περιβάλλοντα και ηλεκτρονικούς ήχους από υπολογιστή επί σκηνής. Οι μαθητές συμμετέχουν, μεταμορφώνοντας σε μουσικά όργανα υλικά της φύσης, ανακυκλώσιμα υλικά, αντικείμενα της καθημερινότητας μέχρι τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χρησιμοποιούν το σώμα τους ή τη φωνή τους μέσα από το τραγούδι ή την απαγγελία. Οι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μουσική, αλλά, με τη βοήθεια απλών οδηγιών, συμπράττουν με τους επαγγελματίες μουσικούς της ορχήστρας».

  • Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στην εκδήλωση.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € (για φοιτητές, παιδιά, νέους έως 25, και για έναν συνοδό παιδιών έως 15 ετών), 14 € (γενική είσοδος).

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τηλ. 210 7282333

www.megaron.gr

Μοιράσου το άρθρο: