Οι γυναίκες κυριαρχούν στη βραχεία λίστα του φετινού βρετανικού βραβείου Man Booker International, με πέντε υποψήφιες συγγραφείς καθώς και μια ομάδα μεταφραστριών. Είναι η πρώτη φορά που το διάσημο βραβείο έχει τόσες πολλές γυναικείες υποψηφιότητες στη βραχεία λίστα του. Έως σήμερα, οι γυναίκες συγγραφείς αποτελούν ένα μικρό ποσοστό και ειδικά στην κατηγορία της μετάφρασης.

Το βραβείο Man Booker International απονέμεται στο καλύτερο ξενόγλωσσο βιβλίο της περασμένης χρονιάς που κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στη Βρετανία, κι έχει έπαθλο 50.000 στερλίνες που μοιράζονται συγγραφέας και μεταφραστής του έργου.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ το 2016, μόνο το 29% όλων των βιβλίων που μεταφράστηκαν στα αγγλικά κατά την προηγούμενη δεκαετία έιχαν γραφτεί από γυναίκες. Η πρόεδρος των δικαστών και ιστορικός Μπέτανι Χιουζ, δήλωσε ότι η κυριαρχία των γυναικών και των ανεξάρτητων συγγραφέων στη λίστα δεν ήταν «ούτε πολιτική ούτε στρατηγική» αλλά ένα «ευτυχές υποπροϊόν πολλών άφυλων συζητήσεων».

«Από την πρώτη συνάντηση είχαμε μια πραγματική, φιλοσοφική, ηθική συζήτηση για το πώς διαβάζουμε», συνέχισε. «Όταν μια συγκεκριμένη φωνή μας έλκυε, αναρωτιόμαστε αν είναι επειδή μας φαινόταν γνώριμη. Όταν ένα βιβλίο μας φαινόταν δύσκολο, αναρωτιόμαστε αν αυτό λέει περισσότερα για εμάς παρά για το βιβλίο».

Στη φετινή λίστα του Man Booker International βρίσκεται για δεύτερη χρονιά η Πολωνή συγγραφέας Όλγκα Τοκάρτσουκ με το βιβλίο της “Drive Your Plow Over the Bones of the Dead“. Στη λίστα βρίσκονται επίσης η Γαλλίδα Αννί Ερνώ με το αυτοβιογραφικό «Τα χρόνια», η Γερμανίδα Μάριον Πόσμαν με το μυθιστόρημα “The Pine Islands”, η Χιλιανή Αλία Τραμπούκο Ζεράν με το “Remainder” και η συγγραφέας από το Ομάν, Ζόκα Αλχάρτι με το “Celestial Bodies”. Ο μόνος άνδρας συγγραφέας της λίστας, είναι ο Κολομβιανός Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες με το μυθιστόρημά του «Μορφή των λειψάνων».

ΠΗΓΗ: TheGuardian

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: