Με τον «Μεσσία», το αριστουργηματικό ορατόριο του Χέντελ, εγκαινιάζονται οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

 

Ειδικότερα, η Καμεράτα και ο μαέστρος της, Γιώργος Πέτρου, υποδέχονται τα φετινά Χριστούγεννα προσφέροντας στο κοινό ένα αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, τον «Μεσσία», του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, με τον οποίο ανοίγει ο Κύκλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου.

Το φημισμένο μουσικό σύνολο παρουσιάζει το εμβληματικό ορατόριο του Γερμανού συνθέτη με όργανα εποχής, σε μια εκδοχή βασισμένη στην πρώτη εκτέλεση του έργου το 1742 στο Δουβλίνο.

Η Καμεράτα, διεθνώς γνωστή με την επωνυμία Armonia Atenea, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερες ορχήστρες της εποχής μας και έχει αποσπάσει σημαντικούς επαίνους για τις ερμηνείες της από τη διεθνή κριτική.

Τέσσερις διακεκριμένοι Ελληνες μονωδοί θα συμμετάσχουν στη μία και μοναδική αυτή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη: η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η μετζοσοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, ο τενόρος Γιάννης Φίλιας και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, το φωνητικό σύνολο Armonia Atenea.

Soloists_MessiahΟ «Μεσσίας» και ο Χέντελ

«Ο Μεσσίας» (Μessiah, HWV 56) του Γκέοργκ-Φρίντριχ Χέντελ (1865-1759), το δημοφιλέστερο ίσως θρησκευτικό έργο όλων των εποχών, εξακολουθεί να μαγεύει τους ακροατές 250 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του. Ο Χέντελ συνέθεσε το περίφημο ορατόριό του, το 1741, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να το παρουσιάσει στο Δουβλίνο, όπου θα μετέβαινε κατόπιν πρόσκλησης του αρμοστή της Ιρλανδίας, κόμη του Ντέβονσαϊρ, στο πλαίσιο μιας σειράς φιλανθρωπικών συναυλιών.

Μάλιστα, τα έσοδα από τις παρουσιάσεις του «Μεσσία» διατέθηκαν για την ενίσχυση τριών τοπικών ιδρυμάτων, ενώ  μέρος τους χρησιμοποιήθηκε για την απελευθέρωση 142 κρατουμένων για χρέη. Σε αυτές τις συναυλίες, ο συνθέτης, μεταξύ άλλων, έπρεπε να επιβεβαιώσει τη φήμη του ως δημιουργού εκκλησιαστικής μουσικής και να προτείνει στο κοινό ένα πρωτότυπο και εντυπωσιακό έργο.

Το αγγλικό ποιητικό κείμενο του ορατορίου, το οποίο βασίζεται κυρίως σε αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης (Προφητείες, Ψαλμοί, Ευαγγέλια, Επιστολές Παύλου, Αποκάλυψη Ιωάννου), φέρει την υπογραφή του Τσαρλς Τζένενς.

Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσικού & Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος.

Τιμές εισιτηρίων: 14 €, 25 €, 35 € και 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη).

Ειδικές τιμές: 7,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 € (65+, πολύτεκνοι).

Πληροφορίες: 210 72.82.333

www.megaron.gr

Μοιράσου το άρθρο: