ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Λέγεται ότι οι καλλιτέχνες βλέπουν και ενεργούν με τα μάτια της ψυχής… Πολλές φορές, μάλιστα, οι καλλιτέχνες χρειάζονται τον γραπτό λόγο για να βάλουν σε μια σειρά σκέψεις και συναισθήματα, για να μπορέσουν να καταλάβουν τις εικόνες που κατακλύζουν το μυαλό τους.

Υπάρχουν παραδείγματα σπουδαίων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που έδωσαν υπέροχα δείγματα γραφής, ισάξια με εκείνα του εικαστικού τους έργου.

Από πολύ μικρή ένιωσα την ανάγκη να δημιουργώ εικόνες με αφορμή παράξενες ιστορίες, που δημιουργούσε το μυαλό μου, αλλά και αυτόνομες εικόνες, που έκλειναν μέσα τους μια ολόκληρη ιστορία.

Η μεγάλη νίκη της Ζωής ξεκίνησε ως ιδέα, όταν ακόμη βρισκόμουν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Children’s Books Illustration στο Cambridge School of Art του Anglia Ruskin University στην Αγγλία.

Στόχος μου ήταν να φτιάξω μια ιστορία-ύμνο για τη δύναμη των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.

Μια αυτοβιογραφική λύτρωση που όφειλα στον εαυτό μου, μιας και σε ηλικία 7 χρόνων διεγνώσθην με κακοήθεια στους θυρεοειδείς αδένες. Η περιπέτειά μου αυτή κράτησε περίπου δέκα χρόνια και με έκανε σαφέστατα πιο δυνατή, πιο ώριμη και μου έδειξε τον δρόμο για τη ζωγραφική. Άλλωστε, τα κοινά της ασθένειάς μου και της ζωγραφικής ήταν η μοναξιά. Και μπορεί στην Τέχνη να αναζητούμε και να απολαμβάνουμε την απομόνωση και τη σιωπή, στην περίπτωση μιας ανίατης ασθένειας είναι κατάπτωση, αδυναμία, οργή και ίσως ήττα.

Όμως, τα πράγματα στον χώρο του παιδικού καρκίνου έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Η συμβολή του Ιδρύματος «Ελπίδα», Σύλλογος Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο, στηρίζει πραγματικά τα παιδιά που δίνουν αγώνα ζωής αλλά και τις οικογένειές τους. Στέκεται πλάι τους, τους στηρίζει ψυχολογικά, τους παρέχει φάρμακα και περίθαλψη αλλά περισσότερο από όλα, τους εξοπλίζει με το πιο ισχυρό όπλο, τους Φίλους: τους Σύμμαχους, τους συνοδοιπόρους, τους εθελοντές, τους μικρούς λιλιπούτειους συμπάσχοντες. Με όλους αυτούς, τα παιδιά που νοσούν ΔΕΝ είναι μόνα τους. Στο πλευρό τους έχουν την πρώτη, αμιγώς παιδιατρική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της χώρας μας, τον πρότυπο Ξενώνα φιλοξενίας «ΕΛΠΙΔΑ», το πρώτο Ογκολογικό Νοσοκομείο για παιδιά της Ελλάδας, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ», τους τέσσερις μεγάλους σταθμούς στην ιστορία της ΕΛΠΙΔΑΣ.

Μέσα από το μότο του Συλλόγου «Στάση Ζωής! Πράξη Ζωής! Ελπίδα Ζωής!» δημιούργησα τη Μεγάλη νίκη της Ζωής. Η Ζωή είναι μια μικρή ζαχαρίτσα που ζει ανέμελα και διασκεδαστικά μέσα στην πολύχρωμη Ζαχαροχώρα της. Η καθημερινότητά της περιλαμβάνει παιχνίδια με τους φίλους της, ξέγνοιαστες στιγμές με την οικογένειά της και ταξίδια προσφοράς σε όλα τα παιδιά που ζητούν να αποκτήσουν λίγη από τη γλύκα της. Όμως, μια αναπάντεχη εισβολή, μια έκρηξη ζήλιας από τη μοχθηρή μάγισσα Γκρίζια, θα ανατρέψει τα πάντα για ’κείνη και τη χώρα της. Ή μήπως όχι; Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό της Ζωής;

Το παραμύθι αυτό ήρθε για να προσφέρει, αφού μέρος των εσόδων από την πώληση κάθε βιβλίου διατίθεται για τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ως Εικαστικός (Ζωγράφος- Χαράκτρια) και Εικονογράφος, δουλεύω τις εικόνες μου συνδυαστικά. Χρησιμοποιώ τη Χαρακτική ως αφετηρία. Δημιουργώ μήτρες, στις οποίες σκαλίζω το σχέδιο, τη φωτοσκίαση, καθώς και τις ιδιαίτερες υφές της κάθε εικόνας. Έπειτα επιζωγραφίζω τμήματα του χαρακτικού τυπώματός μου με ακρυλικά χρώματα ή ξυλομπογιές και κραγιόνια. Το τελικό στάδιο επιδέχεται και την επεξεργασία του Photoshop.
Εικονοκλαστικά, η εικονογράφηση διαπραγματεύεται την έννοια του χρόνου, της παραμόρφωσης-αποδήμησης, της αλλαγής, της μνήμης-αφήγησης.
Χρωματικά κινείται ανάμεσα σε ξεκάθαρες πολύχρωμες εικόνες, γεμάτες λεπτομέρειες και σε μονοχρωματικές αποτυπώσεις χώρων με έντονο το στοιχείο της σύγχυσης και της απογοήτευσης.
Το μήνυμα που αποκομίζει κανείς είναι η αιώνια πάλη του καλού ενάντια στο κακό και η μαγική ή από μηχανής λύση που έρχεται να σώσει και να λυτρώσει θεατές και ηρωίδα.
Νιώθω ιδιαίτερα τυχερή που η επιμέλεια και γενικότερα ο εμπλουτισμός του κειμένου έγινε από μία σημαντική συγγραφέα παιδικών βιβλίων, όπως είναι η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου. Την ευχαριστώ θερμά που έδωσε φτερά στο κείμενο, όπως μονάχα εκείνη ξέρει.
Τέλος, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις Εκδόσεις Σαΐτη που στήριξαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή την ιδέα πάντα μέσα από τον ανιδιοτελή χαρακτήρα της προσφοράς.

Ελένη Τσαλδίρη
Συγγραφέας\ Εικονογράφος


Το βιβλίο της Ελένης Τσαλδίρη Η μεγάλη νίκη της Ζωής κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σαΐτη (τιμή: 13,50 €).

 

 

 

 

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γεννήθηκα στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας. Μαγεμένη από τις ατελείωτες ιστορίες του Μικρασιάτη παππού μου, που συνήθιζε να τις εξιστορεί τα βράδια αλλά και τη μεγάλη του αγάπη για τις κατασκευές και τη ζωγραφική, αγάπησα από πολύ νωρίς την τέχνη.
Σπούδασα ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας, στο ιστορικό εργαστήριο του φουτουριστή Emilio Vedova. Συνέχισα με σπουδές στη Χαρακτική στο Β΄ Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές την κα Τσαλαματά και τον κ. Αρφαρά. Εκεί διδάχτηκα και την Τέχνη του Βιβλίου στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με τη Λεώνη Βιδάλη.
Η διαρκής αναζήτησή μου για το κείμενο και την εικόνα θα με οδηγήσουν το 2008 στο Cambridge School of Art, στην Αγγλία, όπου εντρύφησα στην Εικονογράφηση Παιδικών Βιβλίων στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Anglia Ruskin University. Αρωγοί στην προσπάθειά μου αυτή υπήρξαν η διετής υποτροφία του IKY (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και η καθοδήγηση του καθηγητή μου Martin Salisbury.
Η διπλωματική μου εργασία εκτέθηκε στην Illustration Cupboard Gallery του Λονδίνου το 2010 και την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκε στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού Illustration.
Τα βιβλία μου “Ο Δ. Μυταράς και τα Χρωματιστά Ζευγαράκια”, “Ο Γ. Μόραλης και το Μυστικό παιχνίδι των σχημάτων”, “Ο Κ. Τσόκλης και το αλλόκοτο μπέρδεμα”, (εκδ. Λιβάνη), έφτασαν στις βραχείες λίστες του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και των Κρατικών Βραβείων το 2012 ως τα καλύτερα βιβλία γνώσεων. Το 2013 εκδόθηκε και η σειρά χρωμάτων με τίτλο “Το πράσινο πάρτι”, “Το Μπλε σύννεφο” και “Η Κόκκινη σούπα”, (εκδ. Λιβάνη).
Εργάζομαι ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων από το 1999 σε σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Διδάσκω στα Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία και συνεχίζω να γράφω και να εικονογραφώ τις δικές μου ιστορίες.
Προσωπική ιστοσελίδα: www.elenitsaldiri.gr

Μοιράσου το άρθρο: