«Αυτό είναι το ενδιαφέρον στη μόδα. Να έχουν όλοι πρόσβαση στα μοντέρνα ρούχα», Μέρι Κουάντ.

Τη δεκαετία του ’60, οι μίνι φούστες με τα φανταχτερά χρώματα και τα καυτά σορτσάκια της Μέρι Κουάντ με το διάσημο λογότυπο με τη μαργαρίτα, σόκαραν τη βρετανική βιομηχανία της μόδας. Οι δημιουργίες της λειτούργησαν ως αντίδοτο στο κλίμα λιτότητας μέσα στο οποίο μεγάλωσε καθώς τα ρούχα της υμνούσαν την χαρά, την ανεμελιά και την απελευθέρωση των γυναικών. Η βρετανίδα σχεδιάστρια Μέρι Κουάντ ήταν η προσωποποίηση της ενέργειας του Λονδίνου της δεκαετίας του 60 (Swinging London) και αποτέλεσε δυναμικό μοντέλο για την εργαζόμενη γυναίκα της εποχής. Η επιρροή που είχε στη βιομηχανία της μόδας αναδεικνύεται μέσα από μια αναδρομική έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020.

Η έκθεση παρουσιάζει τις δημιουργίες της Κουάντ από το 1955 έως το 1975, όταν και έφερε την επανάσταση στους εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου, συνδυάζοντας το νεανικό πνεύμα της δεκαετίας του 60 και τις νέες τεχνικές μαζικής παραγωγής για να δημιουργήσει ένα νέο λουκ για τις γυναίκες. Η έκθεση συγκεντρώνει πάνω από 120 είδη ένδυσης, αξεσουάρ, καλλυντικά, σκίτσα και φωτογραφίες, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Τον Ιούνιο του 2018, οι επιμελητές της έκθεσης κάλεσαν το κοινό να επικοινωνήσει με το μουσείο στην περίπτωση που είχαν σπάνια ρούχα της Κουάντ. Πάνω από 800 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό και το μουσείο επέλεξε τελικά 35 αντικείμενα καθώς και 50 φωτογραφίες γυναικών οι οποίες απεικονίζονται με τα ρούχα της βρετανίδας σχεδιάστριας.

Από τη μικρή μπουτίκ της στο King’s Road του Λονδίνου, η Κουάντ ενέπνευσε τις νέες γυναίκες να αντιδράσουν ενάντια στα συντηρητικά ρούχα που φορούσαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους. Τα ρούχα της έγιναν αναγνωρίσιμα και μπορούσε να τα βρει κανείς σε πολυκαταστήματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα και στην Αμερική. Η Κουάντ ήταν η σχεδιάστρια που έκανε τη μόδα λιγότερο ελιτίστικη και πιο προσιτή στη νέα γενιά. Το ξεχωριστό, φωτογενές της στυλ, η παιχνιδιάρικη ενέργεια και η επαναστατική της προσέγγιση την έκαναν τον απόλυτη πρέσβειρα της μάρκας Κουάντ.

Μοιράσου το άρθρο: