Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 7.30μ.μ, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» εκδήλωση από τον «Άλλο Τόπο Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας και θέμα της είναι

Εκδοχές γυναικείου λόγου
• Παρουσίαση των συγγραφέων:
• Θεοδοσίας Δασκαλάκη, Μαρίας Κανελλάκη, Καίτης Παπαδάκη

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Κατάγονται από την Κρήτη, κατοικούν στο Ηράκλειο Αττικής και υπηρετούν τα γράμματα από διαφορετικές αφετηρίες. Η Θεοδοσία Δασκαλάκη μας παραδίδει σύγχρονες πολιτικές ιστορίες μέσα από το δοκίμιό της «Αλ. Παπαδιαμάντης, «Χαλασοχώρηδες» και άλλες «δύο αιώνων πριν» σύγχρονες πολιτικές ιστορίες», η Μαρία Κανελλάκη μας ταξιδεύει με τα διηγήματά της «Ιστορίες της διπλανής κρίσης» σε μια φανταστική αλλά και ρεαλιστική «μνημονιακή» Ελλάδα και η Καίτη Παπαδάκη στην πρώτη μυθιστορηματική της αφήγηση «Η ψυχή, ο Έρωτας και ένας Παραμυθάς» μας προτείνει ένα ταξίδι ζωής σε ένα μαγικό κόσμο.

Αυτές τις τρεις διαφορετικές γυναίκες συγγραφείς και αυτά τα τρία διαφορετικά λογοτεχνικά είδη γραφής επέλεξε και παρουσιάζει, με αφορμή την «ημέρα της γυναίκας», ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στις 7.30 μ.μ στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητος). Συντονίζει ο συγγραφέας-σεναριογράφος Θάνος Ξηρός. Στόχος μεταξύ άλλων, του «Άλλου Τόπου» να αναδείξει τις νέες, γοητευτικές λογοτεχνικές φωνές του Ηρακλείου Αττικής και τις εκδόσεις τους που ήδη ταξιδεύουν προς το ευρύτερο κοινό.

Ο «Αλ. Παπαδιαμάντης, «Χαλασοχώρηδες» και άλλες «δύο αιώνων πριν» σύγχρονες πολιτικές ιστορίες» εκδόθηκε το 2012 από τις «Εκδόσεις Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης» και επιχειρεί να προσεγγίσει το έργο του Παπαδιαμάντη από μια άλλη πλευρά γιατί όπως σημειώνει η συγγραφέας του Θεοδοσία Δασκαλάκη ο Παπαδιαμάντης είναι: «αληθινός άρα εθνικός Αντιρατσιστής Συντάκτης του πρώτου καταστατικού θεσσαλικού αγροτικού συλλόγου. Η πολιτική του, ανάθεμα στην κομματικοκρατία και στην ηθική της Κοσμολαϊτης και όχι κοσμοκαλόγερος».

Οι «Ιστορίες της διπλανής κρίσης» εκδόθηκαν το 2017 από τις εκδόσεις 24 γράμματα και φέρουν τον υπότιτλο «μικρά [αντιασφυξιογόνα] αφηγήματα. Η Μαρία Κανελλάκη στα διηγήματα ή αφηγήματά της παρουσιάζει του προσωπικούς της ήρωες. Ή όπως σημειώνει:
«οι προσωπικοί μου ήρωες και αντι-ήρωες, κάτι άνθρωποι-διαμάντια που είχα την τύχη ν’ ανταμώσω, αλλά κι άνθρωποι-σαλιγκάρια, π’ αφήνουν μόνο λεκέδες στο πέρασμά τους όλοι σε μια μεγάλη γειτονιά, που ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Το λες και «Οδηγό Επιβίωσης»…

Το μυθιστόρημα της Καίτης Παπαδάκη «Η ψυχή, ο Έρωτας και ένας Παραμυθάς» εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Άρτεμις. Για το πρώτο μυθιστορηματικό αυτό έργο της η συγγραφέας σημειώνει μεταξύ άλλων πως η ηρωίδα της αναζητώντας τον έρωτα, πραγματοποιεί «ένα αντίξοο ταξίδι ζωής», ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. «Στην πραγματικότητα», εξηγεί η συγγραφέας «η αναζήτηση του Έρωτα μοιάζει να είναι η αναζήτηση ενός σκοπού, ενός στόχου, που αυτός και μόνο δίνει ουσιαστικό νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη».

Βιογραφικά σημειώματα
Η Θεοδοσία Δασκαλάκη μεγάλωσε στην Πανέθημο Κισσάμου Χανίων. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Δημοσιογραφικής Σχολής Μπόνα και είναι πιστοποιημένη εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής. Έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει διασκευάσει παραμύθια για τη θεατρική ομάδα «Το αμπερνάλλι» στη Ρόδο. Έχει επιμεληθεί τα κείμενα του βιβλίου «Μάθετε τα πάντα για το φυσικό χυμό ελιάς»,που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πυξίδα. Και βεβαίως 25 χρόνια είναι μάχιμη εκπαιδευτικός.

Η Μαρία Κανελλάκη γέννημα Αθήνας, θρέμμα της ηρωικής Μεγαλονήσου σπούδασε στο χώρο της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων και εργάστηκε τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια, σε εταιρεία πληροφορικής. Είχε την τιμή να φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικούς χώρους όπως: 24γράμματα, Βibliotheque, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Ιnner & στο ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ του Γιώργου Ιατρίδη. Συμμετείχε στην έντυπη έκδοση: “Mια εικόνα… χίλιες λέξεις” (tovivlio.net-2016). Συμμετείχε επίσης σε συλλογικές δουλειές στα e-books. Τα τελευταία χρόνια, στεγάζει τις ιστορίες της στο προσωπικό της blog: http://www.toapagio.blogspot.gr.

Η Καίτη Παπαδάκη κατάγεται από τη Σητεία της Κρήτης και γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Παρίσι παρακολούθησε μαθήματα Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Είναι απόφοιτος της Σορβόννης (Sorbonne IV). Εργάστηκε ως φιλόλογος στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Δίδαξε για δεκαεπτά χρόνια στο Πειραματικό Λύκειο των Αγίων Αναργύρων. Έχει γράψει το θεατρικό μονόλογο «Ευάδνη» σε συνεργασία με το Θοδωρή Γκόνη (παρουσιάστηκε στους Δελφούς το 2002 στης Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος).

Συνεργάστηκε με τον Ν. Cerami και μετέφρασε το ποιητικό του έργο «L’ Isola della Luce», που παρουσιάστηκε στη Δήλο το 2003 με τίτλο «το Νησί του Ήλιου», σε μουσική N. Piovani, και απαγγελία Νικήτα Τσακίρογλου. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε φιλολογικά περιοδικά. Έχει γράψει στίχους για τραγούδια που μελοποίησαν οι συνθέτες Τ. Γκρους, Μ. Στρόφαλης και Π. Ρεμπούτσικας.

Μοιράσου το άρθρο: