Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλλεν σκηνοθετεί τη μονόπρακτη όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Gianni Schicci» που θα παρουσιαστεί από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου στη Σκάλα του Μιλάνου.

Ο 83χρονος σκηνοθέτης είχε ανεβάσει αυτήν την παράσταση στο Λος Άντζελες, το 2008. Στη σημερινή εκδοχή συμμετέχουν μαθητές της Ακαδημίας της Σκάλας, ο Ιταλός βαρύτονος Αμπρότζιο Μαέστρι και ο Ούγγρος μαέστρος Άνταμ Φίσερ.

«Ήμουν περίεργος να δω πώς θα αντιμετώπιζαν οι μαθητές τη δυσκολία ερμηνείας μιας κωμικής όπερας κι έμεινα έκπληκτος», δήλωσε ο Άλλεν σε συνέντευξη τύπου στο Μιλάνο. «Έκαναν μια καταπληκτική δουλειά, ερμηνεύοντας την όπερα ακριβώς όπως την ήθελα και όπως την είχε σκεφτεί ο Πουτσίνι», είπε.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης ανέφερε επίσης πως στο παρελθόν, ο Πλάσιντο Ντομίνγκο τον είχε προσεγγίσει για την παραγωγή αυτής της όπερας, αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να πεισθεί ο σκηνοθέτης να το τολμήσει. «Δεν ήξερα αν είχα την ικανότητα να κάνω κάτι τέτοιο, είχα κάνει μόνο κινηματογράφο και λίγο θέατρο. Είναι πολύ διαφορετικό από μια ταινία, όπου μπορείς να σκηνοθετήσεις αποσπασματικά μικρές σκηνές. Εδώ οι καλλιτέχνες ήθελαν να ερμηνεύουν όλο την όπερα και το κάνουν συνέχεια με περισσή ενέργεια», εξήγησε.

Η καλλιτεχνική προσέγγιση του Άλλεν εμπνέεται από το ύφος του ιταλικού νεορεαλισμού της δεκαετίας του 1950, όπως βλέπουμε στις πρώτες ταινίες του Φελίνι. Το λιμπρέτο βασίζεται σε ένα περιστατικό που αναφέρεται στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη. Η δράση λαμβάνει χώρα στην κρεβατοκάμαρα του Ντονάτι αμέσως μετά το θάνατό του, όπου οι άπληστοι συγγενείς του προσποιούνται τους θλιμμένους καθώς αναζητούν τη διαθήκη του. Όταν ανακαλύπτουν πως τους έχει αποκληρώσει, γίνονται έξαλλοι και ζητούν από τον επιδέξιο Σκίκκι να τους συντάξει μια πλαστή διαθήκη. Ωστόσο, ο Σκίκκι τους κοροϊδεύει και επωφελείται εκείνος από το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του νεκρού, ενώ οι ένοχοι για πλαστογραφία συγγενείς, αναγκάζονται να παραμείνουν σιωπηλοί.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: