O “ιστορικός του Μεσαίωνα και συγγραφέας της εποχής μας” Πατρίκ Μπουσερόν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με το Collège de France, το Megaron Plus υποδέχεται τον Patrick Boucheron (Πατρίκ Μπουσερόν), καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Collège de France και κάτοχο της έδρας «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας», την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 7 το βράδυ.

Υπέρμαχος μιας ανήσυχης, διερευνητικής και διαρκώς εξελισσόμενης ιστορίας που συνιστά τέχνη της χειραφέτησης, ο διαπρεπής «ιστορικός του Μεσαίωνα και συγγραφέας της εποχής μας», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, θα παρουσιάσει στα γαλλικά την ομιλία «Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας» (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει η Νικολέττα Γιαντσή-Μελετιάδη, καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας της Δύσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

«Mεταξύ της ελληνικής αρχαιότητας και της εποχής μας»

Το να είναι κανείς ιστορικός του Μεσαίωνα, σημαίνει να τοποθετεί τον εαυτό του ακριβώς ανάμεσα στην Αρχαιότητα και στην εποχή μας, να τοποθετείται στην ενδιάμεση περίοδο που εκτείνεται αέναα μεταξύ των ελληνικών γεννημάτων περί πολιτικής και της νεωτερικής αναγέννησής της. Στόχος του είναι να «γεμίσει» την αναμονή και να την κατακλύσει με αβεβαιότητες; Όχι μόνο. Σκοπός του ιστορικού είναι να βρει, πέρα από τις γνωστές γενεαλογίες, τις εστίες δημιουργίας, πειραματισμών και διανόησης που περιπλέκουν τη σχέση μας με τη νεωτερικότητα. Από αυτή τη μοναδική θέση, ο Πατρίκ Μπουσερόν θα εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στην Αρχαία Ελλάδα και την εποχή μας αλλά και σε τι συνίσταται αυτό το παρελθόν που μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέλιξή μας.

Λίγα λόγια για τον Πατρίκ Μπουσερόν

Το 2015 εξελέγη καθηγητής στο Collège de France στην έδρα «Ιστορία των εξουσιών στη δυτική Ευρώπη, 13ος-16ος αιώνας.»  Προηγουμένως διατέλεσε επίκουρος καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στην École normale supérieure de Fontenay-Saint-Cloud από το 1994 έως το 1999 και έπειτα καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

Οι έρευνές του επικεντρώθηκαν αρχικά στην αστική ιστορία της μεσαιωνικής Ιταλίας, την οποία μελέτησε μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε μια ανάλυση της ιστορικής κοινωνιολογίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Παράλληλα εκπόνησε μελέτη σχετικά με τη γραφή και την επιστημολογία της ιστορίας.

Είχε τη γενική επιμέλεια του φιλόδοξου συλλογικού έργου L’histoire du monde au XVe siècle, μια τολμηρή γενεαλογία της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από την ίδια προσέγγιση άρσης των στεγανών και αποπροσανατολισμού των βεβαιοτήτων, διηύθυνε το 2017 την έκδοση του τόμου L’Histoire mondiale de la France, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν 122 ιστορικοί. Το έργο αυτό, που εντάσσεται στη νέα τάση της παγκόσμιας ιστορίας (global history), έγινε ευπώλητο, απέσπασε το βραβείο «Aujourd’hui» και ενέπνευσε παρόμοιες δημοσιεύσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος