“Ο μαγικός καθρέφτης”: Πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος στην ευτυχία;

«Ο Μαγικός Καθρέφτης», η πρώτη τρισδιάστατη ελληνική ταινία βγαίνει στις 4 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους και υπόσχεται ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Δήμα.

“Ο μαγικός καθρέφτης”: Πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος στην ευτυχία;Οι πρωταγωνιστές Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Αθηνά Οικονομάκου, Ελένη Κοκκίδου, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Ήμελλος, Λευτέρης Ελευθερίου και Κώστας Κόκλας, ταξιδεύουν από τη σύγχρονη εποχή μέχρι την αρχαία Ελλάδα σε μια κωμική περιπέτεια, γεμάτη ευτράπελα, παρεξηγήσεις και πολλά πηγαινέλα ανάμεσα στις χιλιετίες.

Υπόθεση

Το πρωί έφορος αρχαιοτήτων, το απόγευμα υπάλληλος σε συνεργείο αυτοκινήτων. Αυτή είναι η πληκτική καθημερινότητα του 35χρονου Κλεάνθη (Μάκης Παπαδημητρίου). Από τη μέρα που θα ανακαλύψει έναν «μαγικό καθρέφτη» (Κώστας Κόκλας) που πραγματοποιεί και τα πιο τρελά όνειρα, ο Κλεάνθης αρπάζει την ευκαιρία να ζητήσει αυτά που θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να επαναδιατυπώσει την ευχή του όσες φορές θέλει. Οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχει πάντα κάτι που του διαφεύγει και ο Κλεάνθης δεν μπορεί να βρει την πραγματική ευτυχία πουθενά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

“Ο μαγικός καθρέφτης”: Πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος στην ευτυχία;

Ο σκηνοθέτης της ταινία Χρήστος Δήμας αναφέρει:

«Πάντα από μικρό παιδί αγαπούσα τα παραμύθια. Αυτά, που υποτίθεται βρίσκεις ένα τζίνι σε μια σπηλιά, ή έναν μαγικό καθρέφτη καλή ώρα… και έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μια ευχή. Πάντα με προβλημάτιζε τι σόι ευχή θα μπορούσε να είναι αυτή που να μου εξασφαλίζει την ευτυχία.

Θα ήταν να είμαι πλούσιος, να ζήσω ένα συναρπαστικό ταξίδι, να με ερωτευθεί η πιο όμορφη γυναίκα του βασιλείου, να παίξω στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και να κερδίσω τον Bjorn Borg, να γίνω ο σημαιοφόρος στην παρέλαση του σχολείου μου; Μικρές και μεγάλες ευχές, που για μένα σαν δεκάχρονο παιδί, που ποτέ δεν περίμενα ότι θα μεγάλωνα, μου φαίνονταν τόσο σημαντικές και τόσο απραγματοποίητες… Και αυτή ήταν η ομορφιά τους. Επειδή ήξερα ότι δεν θα συναντήσω ποτέ ένα τζίνι ούτε ένα μαγικό καθρέφτη, μπορούσα να ονειρευτώ όλα αυτά τα μικρά και τα μεγάλα… και να πρωταγωνιστήσω σαν υπερήρωας σε όλες αυτές τις περιπέτειες που με κρατούσαν ξύπνιο τα βράδια…

Χρόνια αργότερα, έρχεται στα χέρια μου αυτό το σενάριο που μιλά για έναν άνθρωπο, τον Κλεάνθη, που κι αυτός ονειρεύτηκε το ίδιο λίγο ή πολύ πράγμα, το ότι θα αλλάξει τη ζωή του, μόνο που το κάθε όνειρο τον οδηγεί σε μια απίθανη, απίστευτη και ξεκαρδιστική νέα πραγματικότητα. Ένα όνειρο-ευχή που γίνεται εφιάλτης για τον «πρωταγωνιστή» Κλεάνθη, αλλά ενοχικά ανακάλυπτα διαβάζοντάς το, ότι σε μένα τον αναγνώστη, αποτελούσε ένα απολαυστικό ταξίδι από τη μια κατάσταση στην άλλη, με συνεχείς εκπλήξεις και ανατροπές, όπου ο ήρωας με μια συγκινητική αθωότητα αλλά και γκαντεμιά, προσπαθούσε να συμμαζέψει τα αμάζευτα, να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και ταυτότητες των οικείων του και κυρίως να μη χάσει το όνειρό του… Και ποιο είναι το όνειρό του; Μα να ζήσει με αξιοπρέπεια τη μικρή στιγμή αγάπης που του αναλογεί με τη γυναίκα που εξακολουθεί να αγαπά όπως την πρώτη μέρα που τη συνάντησε…

“Ο μαγικός καθρέφτης”: Πόσες ευκαιρίες μπορεί να έχει κάποιος στην ευτυχία;

Η ταινία αυτή έχει μια τεράστια καρδιά και έναν υπέροχο πρωταγωνιστή. Ο ρόλος του Κλεάνθη είναι από τους ρόλους που μπορούν να μείνουν κλασσικοί στο χώρο της κωμωδίας. Ο κακομοίρης που ονειρεύεται να ξεφύγει από τα δεσμά της καθημερινότητας και να θριαμβεύσει. Αλλά ακόμα και στο όνειρο έχει να αντιμετωπίσει τη μια παγίδα πάνω στην άλλη. Και ο θεατής απολαμβάνει την έκπληξη της νέας κάθε φορά κατάστασης.

Μια άλλη μεγάλη πρόκληση που βλέπω σαν σκηνοθέτης, είναι πως να κατευθύνω τους ηθοποιούς σε τόσες διαφορετικές ερμηνείες. Οι ίδιοι ηθοποιοί καλούνται να παίξουν σε μια ταινία πέντε διαφορετικούς ρόλους. Να φορέσουν πέντε «άλλα» κοστούμια αλλά να μην χαθούν μέσα σε όλες αυτές τις καταστάσεις και τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται.

Και τέλος έχεις να κάνεις με έναν εξαιρετικό δαίμονα… Τον Λάερτη… Από τα πιο αστεία και καπάτσα τζίνια των παραμυθιών… Ένας απόλυτος καταφερτζής πολυμήχανος «Έλληνας»… Που γίνεται η κατάρα αλλά και το φιλαράκι του Κλεάνθη δημιουργώντας ένα ανέλπιστο δίδυμο ρόλων…

Οι τόσες πολλές διαφορετικές καταστάσεις σε μία ταινία απαιτούν μια εξαιρετική εικαστική, σκηνογραφική, ενδυματολογική και ηχητική επιμέλεια που μου δίνει την αφορμή και την ευκαιρία να ξαναμαζέψω κοντά μου την ομάδα με την οποία πρόσφατα τέλειωσα τα γυρίσματα της τελευταίας μου ταινίας και που δώσαμε μια υπόσχεση με την πρώτη ευκαιρία που θα μας δινόταν να ξαναστήσουμε όλο αυτό τον υπέροχο πυρετό που ζήσαμε στη «Νήσο»…

Μια άλλη πρόκληση είναι το ότι η ταινία θα γυριστεί με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εικόνας.

Διαβάζοντας το σενάριο έγινα ξανά αυτό το παιδί, που ποτέ δεν έπαιξε στο Γουιμπλέντον με τον Bjorn Borg, ούτε πήγε στο Κέντρο της Γής, ούτε κάν έγινε σημαιοφόρος… Αλλά σαν τον Κλεάνθη θα εξακολουθώ να ονειρεύομαι ότι θα ζήσω τη μικρή στιγμή που μου αναλογεί, και ας μην είναι και η βασιλοπούλα του παραμυθιού… Αυτό που είναι όμως σίγουρο είναι ότι ήδη έχω αρχίσει να ονειρεύομαι ότι σκηνοθετώ σε ταινία τον «Μαγικό Καθρέφτη»…»

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Κωστής Παπαδόπουλος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Ζέτα Δούκα, Ελένη Κοκκίδου, Κώστας Κόκλας, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Ήμελλος, Τάκης Παπαματθαίου, Αθηνά Οικονομάκου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ασπασία Κοκώση, Δέσποινα Παπαγιάννη, Νίκος Πουρσανίδης, Σόλων Τσούνης, Σταύρος Σβίγγος, Αθηνά Αλεξοπούλου

Μοντάζ: Κατερίνα Ευαγγελάκου

Σκηνογράφος: Αντώνης Δαγκλίδης

Ενδυματολόγος: Άγης Παναγιώτου

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Διάρκεια: 101΄λεπτα

Από 4 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους και σε 3D

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος