“Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες”: Μια πρωτότυπη ταινία για τον σουρεαλιστή σκηνοθέτη

Μια νέα ταινία με θέμα τον Λουίς Μπουνιουέλ προβάλλεται από αυτή την εβδομάδα στους γαλλικούς κινηματογάφους. Ο λόγος για την ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες» που υπογράφει ο Καταλανός σκηνοθέτης Σαλβαδόρ Σίμο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, πρόκειται για μια ιστορία για την φιλία, τη μάχη για τα πιστεύω και για τη σημασία της αλληλεγγύης.

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο κόμικ του Φερμίν Σολίς και μας μεταφέρει στο Παρίσι του 1930, λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας του Μπουνιουέλ «L’Age d’Or» (Χρυσή Εποχή). Ο Ισπανός σκηνοθέτης έχει μείνει άφραγκος καθώς η ταινία εξόργισε την Εκκλησία και τις αρχές της χώρας και προκάλεσε επεισόδια και βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί εν ονόματι της διασφάλισης της δημόσιας τάξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επανέκδοσή της, η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, το 1979 και στο Παρίσι το 1981.

“Ο Μπουνιουέλ στον Λαβύρινθο με τις Χελώνες”: Μια πρωτότυπη ταινία για τον σουρεαλιστή σκηνοθέτη

Θέλοντας να τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει τα σχέδια του, ο καλός του φίλος και γλύπτης Ραμόν Ασίν αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του Μπουνιουέλ. Όντως, ο Ασίν κερδίζει κι έτσι ξεκινούν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Γη Χωρίς Ψωμί» με θέμα την φτωχότερη περιοχή της Ισπανίας, την Λας Ούρδας και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του παραμελημένου πληθυσμού που ζει εκεί.

Το 29λεπτο ντοκιμαντέρ του Μπουνιουέλ όμως έχει δεχτεί αρνητικές κριτικές καθώς ο σκηνοθέτης φαίνεται να αλλοίωσε την πραγματικότητα που βίωσε στην Λας Ούρδας, επιδιώκοντας να καταγράψει τις άθλιες συνθήκες φτώχειας μέσα στις οποίες ζούσαν οι άνθρωποι τότε στην Ισπανία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπουνιουέλ και ο Aσίν, ο οποίος πίστευε πως η πραγματικότητα θα πρέπει να καταγράφεται αυτούσια χωρίς να αλλοιώνεται, έβαλαν τέλος στην φιλία τους.

Η ταινία του Σίμο σκιαγραφεί το ταξίδι του Μπουνιουέλ, καθώς αυτός επιχειρεί να ξεφύγει από τη σκιά του Σαλβαδόρ Νταλί και να διαμορφώσει την κοινωνική του συνείδηση. Αυτός ο σκοπός θα τον απασχολεί καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ακόμη και στην τελευταία του «γαλλική» φάση, όταν, 40 χρόνια μετά θα συνεχίσει να αφηγείται σουρεαλιστικές ιστορίες για την εμμονή, την απογοήτευση και την αδιαλλαξία της γαλλικής μπουρζουαζίας.

ΠΗΓΕΣ: Francetvinfo, HollywoodReporter

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος