Ο πίνακας του Καραβάτζιο που βρέθηκε σε γαλλική σοφίτα πουλήθηκε πριν καν βγει σε δημοπρασία

Ο πίνακας του Καραβάτζιο που ανακαλύφθηκε το 2014 σε μια σοφίτα ενός σπιτιού στην Τουλούζη, πουλήθηκε δυο μέρες πριν βγει σε δημοπρασία στη Γαλλία. Ο πίνακας απεικονίζει την βιβλική ιστορία της Ιουδήθ, μιας νεαρής χήρας, που τερματίζει την πολιορκία των Ασσυρίων στην πόλη της, αποπλανώντας και αποκεφαλίζοντας τον στρατηγό Ολοφέρνη. Η φιγούρα που βρίσκεται δίπλα της κοιτάζοντάς την, είναι η άρρωστη υπηρέτριά της.

Ο Γάλλος ειδικός σε θέματα τέχνης, Ερίκ Τουρκέν έχει εκτιμήσει ότι ο πίνακας αξίζει από 100 έως 150 εκατομμύρια ευρώ και έχει δηλώσει πως «δεν είναι απλά ένας πίνακας του Καραβάτζιο, αλλά ένας από τους σπουδαιότερους». Ωστόσο, μια μειοψηφία ειδικών – ιδιαίτερα στην Ιταλία – έχει αμφιβολίες, καθώς πιστεύει πως πρόκειται για αντίγραφο που έκανε ο Φλαμανδός καλλιτέχνης Λούις Φίνσον, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον Καραβάτζιο. Παρόλα αυτά, ο Τουρκέν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για τον αυθεντικό πίνακα του 1606, με τίτλο «Ιουδήθ και Ολοφέρνης», του οποίου η ύπαρξη για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε επιστολές μεταξύ Ιταλών δούκων και εμπόρων τέχνης πριν από τέσσερις αιώνες.

Ο πίνακας πουλήθηκε σε ξένο αγοραστή που έχει σχέσεις με ένα σημαντικό μουσείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημοπράτη Μαρκ Λαμπάρμπ, ο οποίος και ανακάλυψε τον πίνακα όταν κλήθηκε να εκτιμήσει κάποια παλιά αντικείμενα που βρίσκονταν στη σοφίτα ενός σπιτιού. Η οικογένεια που είχε στην κατοχή της τον πίνακα και η οποία παραμένει ανώνυμη, πιστεύει πως μπορεί το έργο να το είχε φέρει στη Γαλλία ένας από τους προγόνους της που ήταν αξιωματικός του στρατού του Ναπολέοντα.Το όνομα του αγοραστή και η τιμή που καταβλήθηκε, παραμένουν άγνωστα καθώς ο Λαμπάρμπ δεν μπορεί να τα αποκαλύψει λόγω συμφωνίας εμπιστευτικότητας.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο πίνακας πέρασε από μια διαδικασία καθαρισμού και οι ακτίνες Χ ανέδειξαν πολλά ρετουσαρίσματα. Σύμφωνα με τον Τουρκέν, αυτό αποδεικνύει τη γνησιότητά του  καθώς οι αντιγραφείς δεν κάνουν τέτοιες επεμβάσεις αλλά αντιγράφουν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καραβάτζιο είχε ήδη ζωγραφίσει έναν πίνακα πάνω στο ίδιο θέμα, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Palazzo Barberini στη Ρώμη. Οξύθυμος και παρορμητικός, έμπλεκε συχνά σε καβγάδες για ασήμαντους λόγους και το όνομά του εμφανιζόταν συνέχεια στα έγγραφα των αρχών ως ταραχοποιό στοιχείο. Μάλιστα, το 1606 ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας όταν μαχαίρωσε έναν άνδρα σε μια φιλονικία. Το 1607, διέφυγε στη Μάλτα και για αυτό κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως ο Φίνσον θα μπορούσε να είχε επέμβει καλλιτεχνικά στον πίνακα.

Μετά την ανακάλυψή του πίνακα, το γαλλικό κράτος τον κατέταξε στην κατηγορία του «εθνικού θησαυρού» εμποδίζοντας την πώλησή του στο εξωτερικό έως τον Νοέμβριο του 2018. Όμως, το κράτος άφησε τελικά να εκπνεύσει η προθεσμία κατά την οποία μπορούσε να αποκτήσει το έργο.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος