Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας: Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ από το Πρώτο Πρόγραμμα στο ert.gr

«Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας» αφηγούνται τη δική τους συγκλονιστική ιστορία στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Μέσα από έναν κύκλο τεσσάρων ραδιοφωνικών εκπομπών, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας παρουσιάζει τις πολλαπλές όψεις της πανδημίας, μέσα από προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

«Οι αφανείς ήρωες της πανδημίας», είναι οι ήρωες της δικής τους συγκλονιστικής ιστορίας στο φάσμα της ασθένειας.

Είναι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και ασθενείς που επέστρεψαν ύστερα από μήνες στο νοσοκομείο, για να πουν το δικό τους «ευχαριστώ».

Είναι άνθρωποι που νίκησαν τον φόβο και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

Ένας κοινωνικός λειτουργός που είναι παράλληλα τραγουδοποιός συντροφεύει με την κιθάρα του τους ηλικιωμένους σε έναν οίκο ευγηρίας.

Μία κοινωνική λειτουργός στο Κερατσίνι δημιουργεί τη δική της γέφυρα επικοινωνίας με τα μέλη των ΚΑΠΗ και συνδέει τις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς.

Η υπεύθυνη σε ξενώνα κοινωνικής επανένταξης του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής φροντίζει ώστε οι 11 ένοικοι του ξενώνα να περνούν δημιουργικά τις μέρες της καραντίνας και δημιουργεί μία γέφυρα αγάπης ώστε να φθάσει το δώρο μιας ενοίκου στην κόρη της.

Ένας ασθενής του Δρομοκαΐτειου μιλά για την πορεία από το σκοτάδι της ψυχασθένειας στο φως της ζωής και της δημιουργίας.

Α μέρος:

Β Μέρος:

Και οι ιστορίες δεν σταματούν εδώ.

Ένας γιατρός-υπεύθυνος κλινικής ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο μιλά για τη δική του εμπειρία όταν νόσησε με τον ιό COVID και πέρασε στην «άλλη» πλευρά, την πλευρά των ασθενών.

Η υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου του Αρεταίειου Νοσοκομείου και ομότιμη καθηγήτρια αναισθησιολογίας Ιωάννα Σιαφάκα μιλά για την προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών να κρατήσουν ζωντανή την επικοινωνία με τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην περίοδο της πανδημίας.

Ακόμα, ένας μουσικός από την Αλεξανδρούπολη που μελοποίησε Κωνσταντίνο Καβάφη και ήταν ο πρώτος ασθενής που νόσησε από Covid στη Θράκη, επιστρέφει με το σαξόφωνό του στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και λέει το δικό του μουσικό «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Αυτοί και άλλοι πολλοί ακόμα «αφανείς ήρωες» μιλούν στο Πρώτο Πρόγραμμα και κρατούν ζωντανή τη φλόγα της ελπίδας.

Παράλληλα, οι σπουδαστές του α’ και β’ έτους από την ανώτερη δημόσια Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου Αγίας Βαρβάρας στέλνουν το δικό τους μήνυμα, με χιούμορ και αισιοδοξία, μέσα από τον «μονόλογο της καραντίνας».

Γ Μέρος:

Δ Μέρος:

Έρευνα- παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κόντου

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Γράψας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος