ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

“Όταν κάποιος βαδίζει με διαφορετικό βηματισμό από τους συντρόφους του, αυτό σημαίνει ότι ακούει ένα άλλο τύμπανο”
Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ

Ο επιφανής Γάλλος συγγραφέας Γκονζάγκ Σαιν Μπρι (1948-2017) έχει επιλέξει μία πλειάδα προσωπικοτήτων, Γάλλων στην μεγάλη τους πλειοψηφία, αλλά και άλλων Ευρωπαίων και μη, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι απαρνήθηκαν τις συμβάσεις της κοινωνίας της εποχής τους και διάλεξαν ο καθένας ή η κάθε μία ένα διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή.

Η επανάστασή τους ήταν άλλοτε πολιτική και άλλοτε κοινωνική ή καλλιτεχνική, το κοινό τους γνώρισμα όμως ήταν η υπεράσπιση της ατομικής τους ελευθερίας δράσης. Ο αναγνώστης μπορεί να μη συμφωνεί πάντοτε με τις επιλογές τους (όπως για παράδειγμα, η σεξουαλική συμπεριφορά του Λόρδου Βύρωνα) αλλά, αν είναι δίκαιος, πρέπει να τους αναγνωρίσει ότι υπήρξαν γνήσιοι και συνεπείς στην πορεία τους. Εξ άλλου, λίγο ως πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι αρκετοί από αυτούς πλήρωσαν τις επιλογές τους πολύ ακριβά.

Τα σύντομα επί μέρους κείμενα βιογραφούν τους, περισσότερο ή λιγότερο διάσημους ήρωες, με λίγες χαρακτηριστικές πινελιές και δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη της ατομικής τους ιδιαιτερότητας μέσα σε ένα συχνά εχθρικό περιβάλλον. Παράλληλα, διακρίνουμε και ένα χιουμοριστικό στοιχείο που διανθίζει το κείμενο μέσα από εύστοχα ανέκδοτα.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα, την οποία ο συγγραφέας υλοποιεί με μαεστρία, δίνοντας στον αναγνώστη πληροφόρηση, διασκέδαση και μία ευκαιρία για προβληματισμό.

Μενέλαος Παπαϊωάννου


Τι σημαίνει αριστοκράτης επαναστάτης; Για τον Γκονζάγκ Σαιν Μπρι είναι ο αντικονφορμιστικής που επιλέγει έναν δρόμο έξω από τον κόσμο από τον οποίο προέρχεται. Εκφράζει τη διαφορετικότητά του με τον τρόπο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ: Εγώ ανήκω στο κόμμα της αντιπολίτευσης που λέγεται ζωή!

Συρανό ντε Μπερζεράκ, Ολυμπία ντε Γκουζ, Λόρδος Βύρων, Μαντάμ ντε Σταέλ, Λέων Τολστόϊ, Σαβορνιάν ντε Μπράτζα, Άμπντ ελ-Καντέρ, Νέλσον Μαντέλα, Λουκίνο Βισκόντι, Σιμόν ντε Μπωβουάρ και μια ακόμη πλειάδα σημαντικών προσωπικοτήτων, όλοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, επέλεξαν μιαν άλλη ζωή, απορρίπτοντας τα προνόμια της τάξης τους για να φορέσουν το ένδυμα της ελευθερίας όπως τη φαντάστηκαν αυτοί, για να ριχτούν σε έναν αγώνα που τον θεώρησαν δίκαιο και ανθρωπιστικό. Ενώ δεν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ τους, ωστόσο μπορεί κανείς να τους κατατάξει στην ίδια αδελφότητα.

Την αδελφότητα των γενναίων, αυτών που δεν φοβήθηκαν να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό, στο συντηρητικό, στο απάνθρωπο, αυτών που άλλαξαν την Ιστορία.

Το βιβλίο του Γκονζάγκ Σαιν Μπρι Αριστοκράτες επαναστάτες κυκλοφορεί, σε μετάφραση του Μενέλαου Παπαϊωάννου και στη σειρά Ιστορικά θέματα, από τις Εκδόσεις Ενάλιος (σελ.: 416, τιμή: €14,90).

Ο Γκονζάγκ Σαιν Μπρι (Gonzague Saint Bris, 1948-2017), ήταν συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος. Έγραψε πενήντα έργα, από τα οποία είκοσι είναι βιογραφίες. Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Interallie για το μυθιστόρημα Οι Γέροντες του Μπράϊτον, και το 2016 το Βραβείο Ούγος Καπέτος για το σύνολο του έργου του. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Δάσους των Βιβλίων και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Καμπούρ.

Μοιράσου το άρθρο: