ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Τι συνέβη στις αγαπημένες γάτες της βασίλισσας Βερενίκης Β’ της Αιγύπτου;,
Γιατί δεν καταστράφηκε η γη στις 21 Δεκεμβρίου 2012 όπως προέβλεψαν οι Μάγια;
Τι θα γινόταν αν ο δόκτωρ Μένγκελε κατάφερνε να δημιουργήσει ένα κόσμο γεμάτο ψηλούς, ξανθούς και γαλανομάτες ανθρώπους;
Τι πραγματικά συνέβαινε στον Λαβύρινθο του Μίνωα;
Ποιος ήταν τελικά ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης;
Θα λυτρωθούν οι ψυχές που στοιχειώνουν το καταραμένο νησί Ποβέλια στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας και το δάσος δίπλα από το Τσέρνομπιλ;
Ποιο ήταν το μυστικό του Χιράμ;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθούν να βρουν αληθινές ή αληθοφανείς απαντήσεις στις Γάτες της Βερενίκης.

Το βιβλίο περιλαμβάνει εικοσιένα διηγήματα και νουβελέττες που ανήκουν στην κατηγορία του φανταστικού. Επιστημονική φαντασία, φαντασία, τρόμος και steampunk. Έντεκα από τα διηγήματα και τις νουβελέττες που περιέχονται στο βιβλίο τιμήθηκαν με βραβεία LARRY NIVEN από το 2013 μέχρι το 2018, τα επίσημα βραβεία της λογοτεχνίας του Φανταστικού στην Ελλάδα και την Κύπρο τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την άδεια του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα. Τα διηγήματα «Το κορίτσι που χάθηκε μέσα στην Οθόνη» και «Η κρυφή εξομολόγηση ενός μοντέρ του κινηματογράφου» απέσπασαν επαίνους στο διαγωνισμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» τη δεκαετία του ’90. Το διήγημα «Ο δεύτερος γυμνός καλπασμός της Λαίδης Γκοντάϊβα την παραμονή των Χριστουγέννων» απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό VIDEOPOETICA–International Literature Competition 2018-19 στο Λονδίνο.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Γιώργος Γιανναράκος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Διαβάζοντας τα διηγήματα και τις νουβελέττες της Στέλλας Μπελέση είναι προφανής η κινηματογραφική της εμπειρία. Λειτουργούν με παράλληλες δράσεις, υπάρχουν συγκεκριμένες sequences και έχει κανείς την αίσθηση ότι έχει μοντάρει τα κείμενά της, έτσι ώστε να δημιουργεί τις ατμόσφαιρες που επιθυμεί και να παρασύρει στο ρυθμό της τον αναγνώστη-θεατή. Και ο λόγος για θεατή γίνεται, καθώς η Στέλλα Μπελέση δημιουργεί πολύ ισχυρά τοπία μέσα στα οποία εξελίσσονται οι ιστορίες της.

Οι τεχνικές της είναι οικείες σε όλους από τον κινηματογράφο. Τις χειρίζεται ως σκηνοθέτης, τις προσλαμβάνουμε ως θεατές. Άλλοτε υπάρχει μια απλή αφήγηση, άλλοτε δημιουργείται σασπένς, άλλοτε η δομή είναι σχεδόν αστυνομική. Και παντού κρύβεται κάτι από ταινία τρόμου.

Ο λόγος της είναι κοφτός, λιτός, συχνά ελλειπτικός. Είναι ιδιαίτερο στοιχείο γραφής, που στις πρώτες σελίδες μοιάζει παράξενο, στην πορεία όμως δημιουργεί το αποτέλεσμα που θέλει η συγγραφέας και οδηγεί τον αναγνώστη στα μονοπάτια που ακολουθούν οι ήρωές της».

Στέλλα Μπελέση


Το βιβλίο ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ της Στέλλας Μπελέση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (σελ.: 296, τιμή: €13,00).

Η συγγραφέας

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Σκηνοθεσίας της Σχολής Σταυράκου. Σπούδασε επίσης Δημοσιογραφία, Ζωγραφική και Θεατρολογία, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Τηλεόρασης στο Παρίσι. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες και είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών στη Λάρισα για είκοσι δύο χρόνια. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, είκοσι επτά ντοκιμαντέρ, μια τηλεταινία και τις ταινίες μεγάλου μήκους «ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ», «ΜΑΡΙΑ -ΗΛΕΚΤΡΑ», «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΜ», «Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» και «FINALSHOOTING». Οι ταινίες της διακρίθηκαν σε διάφορα φεστιβάλ, ενώ για τα διηγήματα και τα σενάριά της έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Το βιβλίο της ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΕΤ εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Διώνη. Είναι ενεργό μέλος φιλοζωικών οργανώσεων.

Μοιράσου το άρθρο: