“Οι κόρες της Ελλάδας 2 – Ο διχασμός”: γράφει η Φιλομήλα Λαπατά

ΜΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ αποτελεί το δεύτερο αυτοτελές μυθιστόρημα μιας σειράς με υπέρτιτλο ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Πρόκειται για μια μυθιστορηματική σειρά από γυναίκες Ελληνίδες, μέσα απ’ τη ζωή και τις περιπέτειες των οποίων δίνω την «τοιχογραφία» των τελευταίων διακοσίων χρόνων της ιστορίας μας. Η σειρά δεν είναι διδακτική. Είναι μυθιστορηματική και ατμοσφαιρική. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις ιστορίες των ηρώων, όπως εξελίσσονται πάντα πάνω στον ιστορικό «καμβά», με εξαιρετικές λεπτομέρειες καθημερινής διαβίωσης των αρχών του 1800 στην Αθήνα.

“Οι κόρες της Ελλάδας 2 – Ο διχασμός”: γράφει η Φιλομήλα ΛαπατάΤο μυθιστόρημα Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ είναι μια μελέτη πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στα πάθη και στις αυταπάτες. Το ευρύτερο τοπίο της Αθήνας της περιόδου 1840-1875 είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής. Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ όμως δεν είναι μόνο ένας ύμνος στην Αθήνα, είναι πολλά άλλα, γιατί με πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης έγραψα αυτό το μυθιστόρημα πάνω στον διχασμό: εσωτερικό, κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό. Έγραψα για τους υπαρξιακούς προβληματισμούς, τα ηθικά διλήμματα και την αιώνια πάλη του Καλού και του Κακού γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. Παρότι το μυθιστόρημα είναι αυτοτελές, οι αναγνώστες θα χαρούν να ξανασυναντήσουν κάποιους από τους ήρωες της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ, του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς, και να κάνουν τις συστάσεις με τους νέους. Και είναι οι ίδιοι που θα επιλέξουν αν και για ποιους λόγους θα τους συμπαθήσουν η όχι.

Η κρίση που ξεσπά στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας του 1843 και συνεχίζεται στα επόμενα χρόνια εισβάλλει και στην προσωπική ζωή μιας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόγονος Ελισάβετ Δούκα, φιγούρα ακριβοθώρητη, διάφανη όπως το υγρό στοιχείο, που είχε τη δύναμη με την αφτιασίδωτη ποιότητά της να βγάζει τους Αθηναίους από την καθημερινότητα, διχασμένη ερωτικά, να υποπέσει σε ένα μεγάλο «σφάλμα» το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα και με τραγικές συνέπειες τη ζωή πολλών προσώπων.

Τα θέματα που αναλύονται στο μυθιστόρημα είναι ο διχασμός σε όλες του τις μορφές και η κρίση του ανθρώπου με τον εαυτό του. Και, βέβαια, όπως όλα μου τα μυθιστορήματα, έρχεται και αυτό με την κεντρική του ιδέα: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΘΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΥΦΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Στο μυθιστόρημα Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ Δεν προσπαθώ να εξηγήσω τον κόσμο. Παραθέτω μόνο τα καθέκαστα της ζωής, τον έρωτα, τη μοναξιά, τη θλίψη, τον θάνατο, την απώλεια, τη χαρά. Οι ίδιοι οι αναγνώστες, και ο καθένας χωριστά, ας δώσει την ερμηνεία που τον βολεύει.

Δεν ήταν εύκολο να διηγηθώ την ιστορία αυτή σε όποιον δεν γνωρίζει την Αθήνα, το παρελθόν της, τα τερτίπια της. Δεν ήταν εύκολο να τη διηγηθώ σε όποιον δεν έχει συμπονέσει την Ελλάδα για τα λάθη της και δεν έχει νιώσει περήφανος με τους θριάμβους της.

Φιλομήλα Λαπατά

“Οι κόρες της Ελλάδας 2 – Ο διχασμός”: γράφει η Φιλομήλα Λαπατά
Το ιστορικό μυθιστόρημα της Φιλομήλας Λαπατά Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ κυκλοφορεί από τις κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός (σελ.: 384, τιμή: €16,60).

Εικόνα εξωφύλλου: Christophel Fine Art/Getty Images

Η ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ο καρπός μιας Μακεδόνισσας κι ενός πολίτη του κόσμου. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις κι εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει, όμως, μόνιμη μαθήτρια της ζωής. Η πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων την απασχολεί από πολύ παλιά, και αυτός της ο προβληματισμός αποτυπώνεται στα βιβλία της. Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ είναι το όγδοο μυθιστόρημά της. Καθώς αγαπά την ποικιλία, ζει μεταξύ δύο κόσμων: της Ελλάδας και της Ιταλίας. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί και το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με τίτλο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέα: www.facebook.com/filomilalapata

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος