Οι πρώτοι άνθρωποι ίσως έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από 30.000 χρόνια

Δύο νέες μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο τουλάχιστον πριν από 30.000 χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι οι πρώτοι Βόρειοι Αμερικανοί μπορεί να έφτασαν στην ήπειρο πριν από την τελευταία μέγιστη παγετώδη περίοδο, (Last Glacial Maximum), περίπου 26.500 με 19.000 ετών πριν, όταν τα φύλλα πάγου κάλυπταν μεγάλο μέρος από αυτό που σήμερα είναι οι βόρειες ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ωστόσο, οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται στην ήπειρο πριν από περίπου 14.700 χρόνια.

Στην πρώτη μελέτη, οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν ένα απομακρυσμένο σπήλαιο στο βορειοδυτικό Μεξικό, το οποίο περιείχε πέτρινα εργαλεία που χρονολογούνται έως και 31.500 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να μετακινούνται στη Βόρεια Αμερική 33.000 χρόνια πριν.

Στη δεύτερη μελέτη, οι αρχαιολόγοι πήραν ήδη δημοσιευμένες ημερομηνίες από 42 αρχαιολογικούς χώρους στη Βόρεια Αμερική και την Μπερίνγκια (η περιοχή που συνέδεε τη Ρωσία και την Αμερική) και τα τροφοδότησαν σε ένα μοντέλο που ανέλυσε την ανθρώπινη κινητικότητα. Αυτό το μοντέλο εντόπισε μια πρώιμη ανθρώπινη παρουσία στη Βόρεια Αμερική που χρονολογείται τουλάχιστον πριν από 26.000 χρόνια.

Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, έρχονται σε αντίθεση με την θεωρία Clovisfirst“, σύμφωνα με την οποία, οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην Αμερική μέσω της Μπερίνγκια στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 13.000 χρόνια. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν αυτήν την θεωρία εδώ και χρόνια, καθώς νέοι χώροι, συμπεριλαμβανομένου του σπηλαίου που αναλύθηκε πρόσφατα στο Μεξικό, ανακαλύπτονται και χρονολογούνται.

Οι πρώτοι άνθρωποι ίσως έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από 30.000 χρόνια

Το Σπήλαιο Chiquihuite

Το 2010, οι ερευνητές βρήκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία στο σπήλαιο Chiquihuite, που βρίσκεται 2.740 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και περίπου 1.000 μ. πάνω από τον πυθμένα της κοιλάδας. Το έδαφος στο σπήλαιο είναι δυσκολοδιάβατο, καθώς η στέγη στην είσοδό του κατέρρευσε και το σφράγισε πριν από 12.000 χρόνια. Έτσι, η ομάδα έκανε ανασκαφές περίπου στα 50 μ. περίπου, μέσα στο σπήλαιο και επειδή ήταν πολύ δύσκολο να ταξιδέψουν από και προς το σπήλαιο, οι αρχαιολόγοι έζησαν στον χώρο για συνολικά 80 ημέρες, το 2016 και το 2017.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα δούλεψε σταθερά, συλλέγοντας οστά, κάρβουνο και ιζήματα. Χρησιμοποίησε δύο τεχνικές δύο τεχνικές χρονολόγησης, με φωταύγεια και ραδιοανθρακονήμαγια να χρονολογήσει περίπου 1.900 πέτρινα εργαλεία.

Με την φωταύγεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν το πότε οι κόκκοι χαλαζία στο ίζημα είχαν εκτεθεί στο φως του ήλιου. Για να αποφευχθεί η μεροληψία των αποτελεσμάτων, «όταν εξαγάγαμε τα δείγματα, το κάναμε σε απόλυτο σκοτάδι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και διευθυντής της ανασκαφής, Σίπριαν Αρντελίαν από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Zacatecas.

Τα αποτελέσματα από τις δυο τεχνικές ταίριαξαν, υποδηλώνοντας ότι η χρονολόγηση ήταν ακριβής. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τα στρώματα σε δύο κύρια τμήματα – ένα νεότερο στρώμα που χρονολογείται πριν από 16.600 έως 12.200 χρόνια, το οποίο περιείχε περίπου το 88% των πέτρινων εργαλείων και ένα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 16.600 έως 33.000 ετών, το οποίο είχε περίπου το 12% των λίθινων εργαλείων.

Ο Αρντελίαν εξήγησε ότι τα πέτρινα εργαλεία δείχνουν σαφή σημάδια ανθρώπινης γλυπτικής και αποκαλύπτουν ότι εκείνοι οι άνθρωποι χτυπούσαν έναν τύπο βράχου με έναν άλλο για να κάνουν μια αιχμηρή, μυτερή άκρη. Ωστόσο, μια αναζήτηση γενετικού υλικού στο σπήλαιο απέδωσε μόνο φυτικό και ζωικό DNA, αλλά όχι ανθρώπινο.

Οι αρχαιολόγοι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιου είδους εργαλεία μέσα στο σπήλαιο το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε για λίγο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, η ομάδα βρήκε στοιχεία θείου, καλίου και ψευδαργύρου, που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η σφαγή ζώων ή η ούρηση, αν και είναι επίσης πιθανό ότι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από σαρκοφάγα ζώα που βρέθηκαν στο σπήλαιο.

«Εάν οι συγγραφείς της μελέτης έχουν δίκιο, το σπήλαιο Chiquihuite θα αποτελούσε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη στον τομέα μας», δήλωσε ο Τζάστιν Τάκνεϋ, συνεργάτης ερευνητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτό θα οδηγούσε στη συνέχεια σε ερωτήματα σχετικά με τις φυσικές διαδρομές που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για να φτάσουν εκεί πολύ νότια σε τόσο πρώιμη ημερομηνία, ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο».

Οι πρώτοι άνθρωποι ίσως έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από 30.000 χρόνια

Τα ταξίδια στη Βόρεια Αμερική

Η δεύτερη μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από αρχαιολογικές αναλύσεις πρώιμων περιοχών της Βόρειας Αμερικής. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο πότε οι άνθρωποι άρχισαν να καταλαμβάνουν για πρώτη φορά κάθε τοποθεσία, «δεδομένου ότι είναι παρόντες σε μια περιοχή πριν τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Λορένα Μπεσέρα Βαλντίβια, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

«Είναι λογικό να υποθέσουμε, για παράδειγμα, ότι υπήρχαν άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική πριν δούμε τα ίχνη τους στο Μεξικό, στο σπήλαιο Chiquihuite», δήλωσε η αρχαιολόγος. «Με αυτόν τον τρόπο, το έργο μας ήταν να εντοπίσουμε μοτίβα μεγάλης κλίμακας ανθρώπινης μετανάστευσης μέσα και μέσω της ηπείρου με την πάροδο του χρόνου».

Μετά την ανάλυση δεδομένων από 42 αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την ήπειρο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «ενώ υπήρχαν άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την τελευταία μέγιστη παγετώδη περίοδο, οι πληθυσμοί επεκτάθηκαν σημαντικά σε ολόκληρη την ήπειρο πολύ αργότερα, σε μια περίοδο απότομης υπερθέρμανσης του κλίματος, στο τέλος της εποχής των παγετώνων, ξεκινώντας περίπου 14.700 χρόνια πριν», εξηγεί η Μπεσέρα Βαλντίβια, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. Αυτή η ανάλυση βασίζεται στο γεγονός ότι τρεις βασικές παραδόσεις εργαλείων πέτρας «ClovisWestern Stemmed  και Beringian», ξεκίνησαν περίπου την ίδια στιγμή, καθώς και στην ύπαρξη γενετικών στοιχείων που δείχνουν αύξηση του πληθυσμού.

Η αρχαιολόγος επισήμανε ότι επειδή αυτή η μελέτη επικεντρώνεται μόνο στη Βόρεια Αμερική, θα πρέπει να γίνει παρόμοια και για τη Νότια Αμερική. «Μόνο αν ξεκλειδώσουμε την ιστορία της αρχικής ανθρώπινης κατοχής στη Νότια Αμερική, θα είμαστε σε θέση να δούμε ολόκληρη την εικόνα και να κατανοήσουμε το πλήρες μοτίβο μετανάστευσης αυτών των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: LiveScience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος