Θετικό πρόσημο έχει ο απολογισμός του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε ο Δήμος Χαλανδρίου, που ήταν και ο διοργανωτής.

Όως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δήμος: «Τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων ετών γνώρισε φέτος το Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης καθώς οι θεατές που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, σύμφωνα με υπολογισμούς της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου πλησίασαν τις 40.000, κόντρα στον καιρό κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου, ο οποίος οδήγησε στην αναβολή ή ματαίωση εκδηλώσεων.

Πέρα από την απήχηση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, η φήμη του οποίου φαίνεται ότι διαδίδεται όλο και περισσότερο έξω από τα στενά όρια της πόλης, ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Χαλανδρίου έχει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του, με ελεύθερη είσοδο στη συντριπτική τους πλειονότητα, ενίσχυσαν σημαντικά τις κοινωνικές δομές της πόλης ξεπερνώντας τα επίπεδα της περσινής προσφοράς σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες».

Aξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο χώρος των εκδηλώσεων ήταν προσβάσιμος για πολίτες με κινητικά προβλήματα, όσο και αρκετές παραστάσεις με συνεργασία του Δήμου και της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Στον απολογισμό αναφέρονται τα εξής: «Καθολικά προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο καθώς παρουσιάστηκαν, από την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπέρτιτλους για K(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες και ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης ήταν φέτος οι θεατρικές παραστάσεις Αντιγόνη από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), Σόλων και Κροίσος από την ομάδα IRIS και Θεσμοφοριάζουσες του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου».

Tέλος, ο Δήμος Χαλανδρίου αναφέρει πως: «Η προσπάθεια που κάνουμε στο Φεστιβάλ Ρεματιάς τα τελευταία χρόνια μαζί με τους/τις ανάπηρους/ες συμπολίτες μας, μας δίνει χαρά, όχι φυσικά γιατί θεωρούμε ότι αποκαταστήσαμε το πρόβλημα της κοινωνικής κατασκευής αλλά γιατί συναντιόμαστε πλέον στον δημόσιο χώρο με ανθρώπους που παλιότερα δεν σκεφτόμαστε καν ότι υπάρχουν.

Οι προσπάθειες μας αυτές συναντούν την επιλογή μας να παρουσιάζουμε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερη προσφορά προς τους συνανθρώπους μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων μας και με την ελπίδα ότι έτσι μπορούμε πάντα να δημιουργούμε πραγματικές Νύχτες Αλληλεγγύης για όλους και όλες μας, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς και όχι μόνο».

Μοιράσου το άρθρο: