Οι ημέρες που διανύουμε απαιτούν προσοχή, υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και «κοινωνική αποστασιοποίηση». Αυτός ο νέος όρος, που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας, δεν μπορεί να αναστείλει τη δημιουργικότητα των παιδιών και των νέων, που καλούνται να δώσουν το μήνυμα «Κοντά ή μακριά είμαστε όλοι ΕΝΑ».

Αυτό είναι και το σύνθημα του Διεθνούς Παιδικού – Nεανικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής για την Ομογένεια, που διοργανώνουν από τις 10 Απριλίου έως και τις 5 Ιουλίου 2020 η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και η  Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο σύνολό του ψηφιακά και εξ αποστάσεως, με προσήλωση στις επιταγές των ημερών, που μας θέλουν να «Μένουμε Σπίτι» για να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση. Πρόκειται για μια πρόσκληση σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες  της Ομογένειας που βρίσκονται εκτός σχολείου λόγω των περιοριστικών μέτρων, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να περιγράψουν με την τέχνη τους την καθημερινότητα που βιώνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και να προβάλλουν μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο μέλλον.

Στο μήνυμά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού  Κώστας Βλάσης τόνισε: «Θέλουμε οι Έλληνες της Διασποράς, ο οικουμενικός Ελληνισμός να ξέρει πως είμαστε πάντα δίπλα του. Ειδικά σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, που βιώνουμε, είμαστε όλοι ένα, ανεξάρτητα από την απόσταση που μας χωρίζει. Τα παιδιά και οι έφηβοι Έλληνες σ’ ολόκληρη την υφήλιο μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φορείς ελπίδας και αισιοδοξίας και να στείλουν ένα οικουμενικό μήνυμα αγάπης, δύναμης και αλληλεγγύης».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης

Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, με την πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψη του οποίου τελεί ο διαγωνισμός, αναφέρθηκε στην πρόθεση της Γενικής Γραμματείας  να διοργανώσει μια σειρά από δράσεις προσφοράς στον Απόδημο. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ: «Η πρώτη μας δράση είναι ο Διεθνής Παιδικός – Nεανικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής. Άλλες από αυτές τις δράσεις θα ξεδιπλωθούν στην κρίσιμη αυτή περίοδο της απομόνωσης και άλλες θα ξεκινήσουν τώρα και θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην Ομογένειά μας. Σήμερα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την πρώτη μας δράση η οποία αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας, μια χαραμάδα αισιοδοξίας και έτσι θέλουμε να την δουν των παιδιά των αδελφών μας της διασποράς.  Και το σημαντικότερο, όλα θα γίνουν εξ αποστάσεως και όλα ηλεκτρονικά, συμβάλλοντας έτσι στο πνεύμα των ημερών».

Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 6 έως 16 ετών, που θα διαγωνιστούν σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες (6 – 8, 9 – 11, 12 – 14, 15 – 16 ετών). Οι μικροί καλλιτέχνες μπορούν να επιλέξουν για τα έργα τους τα υλικά της αρεσκείας τους και να  καταθέσουν ψηφιακό αντίγραφο της πρωτότυπης δημιουργίας τους. Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Καλλιτεχνικής Αξιολόγησης της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους εικαστικούς και εκπαιδευτικούς.

Βραβεία θα απονεμηθούν στα διακριθέντα έργα ανά ηλικιακή κατηγορία, ενώ τιμητικά διπλώματα συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες. Τα βραβευθέντα έργα θα αποτελέσουν μέρος της Αρχειακής Συλλογής Ελληνικής Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας και θα συμμετάσχουν σε εκθέσεις ζωγραφικής ή άλλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής και τον τρόπο κατάθεσης υποψηφιότητας διατίθενται στη διεύθυνση:

 https://sites.google.com/site/ppenearorfarweareallone/

Μοιράσου το άρθρο: