Η παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου που επρόκειτο να ανέβει το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, ματαιώθηκε όταν ακτιβιστές εμπόδισαν τους ηθοποιούς και το κοινό να μπει στο θέατρο, κατηγορώντας τον σκηνοθέτη για «φυλετισμό» καθώς μερικοί από τους συμμετέχοντες φορούσαν μαύρες μάσκες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ καταδικάζουν «κατηγορηματικά αυτήν την άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας στον πανεπιστημιακό χώρο. Οι κατηγορίες σε βάρος του σκηνοθέτη και διευθυντή τoυ θιάσου αρχαίου θεάτρου Demodocos, Φιλίπ Μπρουνέ, είναι ακατανόητες. Οι Ικέτιδες είναι ένα έργο που στον πυρήνα του φέρει την αντίληψη της υπέρβασης των συγκρούσεων», τονίζουν οι δύο υπουργοί και συνεχίζουν: «εμποδίζοντας το ανέβασμα αυτού του έργου στο όνομα μιας μαχητικής ιδεολογίας, αυτοί οι ταραχοποιοί παίζουν το παιχνίδι των διακρίσεων και του αποκλεισμού που υποτίθεται ότι μάχονται».

Το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Ενώσεων των Μαύρων στη Γαλλία (CRAN) αποφάσισε να μποϊκοτάρει την παράσταση αφού δέχτηκε πολλές καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις της Σορβόννης. «H μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών αυτού του ιδρύματος αρνείται να συνδεθεί με αυτή την αφροφοβική, αποικιοκρατική και ρατσιστική προπαγάνδα», έγραψε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γκισλέν Βεντέ, στον ιστότοπό του, ενώ έκανε λόγο για μια πρακτική που ανάγεται στην εποχή της αποικιακής δουλείας, όπου ένας λευκός μεταμφιεζόταν σε μαύρο, το λεγόμενο «blackface».

Ο σκηνοθέτης και ελληνιστής Φιλίπ Μπρουνέ έχει αφιερώσει την έρευνά του στην αρχαία Ελληνική μουσική κι έχει εκδόσει μια νέα μετάφραση της Ιλιάδας. «Είμαστε απόλυτα ελεύθεροι: ένας μαύρος ή ένας λευκός μακιγιαρισμένος μαύρος, μπορεί να ερμηνεύσει τον Οθέλο. Ας είμαστε ελεύθεροι και ας αποδεχθούμε ότι όλοι μπορούν να παίξουν όλους τους ρόλους», δήλωσε μετά το συμβάν.

Το πανεπιστήμιο από την πλευρά του, υπερασπίζεται τη θεατρική ομάδα και δηλώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ότι «το να αποτραπεί με τη βία μια παράσταση είναι μια πολύ σοβαρή και εντελώς αδικαιολόγητη επίθεση στην ελευθερία της δημιουργίας».

Μια νέα παράσταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε καλύτερες συνθήκες στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: